Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Π ρ ω τ ε ύ θ υ ν ο ς τ ο υ Ο λ έ θ ρ ο υ…

Π Ρ Ω Τ Ε Υ Θ Υ Ν Ο Σ , πρωταίτιος, πρωτένοχος για τον Όλεθρο της 11ης Ιουλίου, κρίθηκε χθες και επισημότατα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Η «Μονομελής Διερευνητική Επιτροπή» του κ. Πόλυ Πολυβίου, που ο ίδιος ο πρόεδρος διόρισε, αποφάνθηκε την προσωπική του, μεγαλύτερη πάντων, πολιτική ενοχή. Ο κ. Χριστόφιας, ως ΠτΔ, έχοντας απ’ αρχής μέχρι τέλους την αρχηγική ευθύνη, το γενικό πρόσταγμα και την κυριαρχική εξουσία, θεσμικά και προσωπικά φέρει την πρώτη, τη διαρκή και τη μέγιστη ευθύνη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας των Δεκατριών Θυσιασθέντων της 11ης Ιουλίου. Και για τις φοβερές καταστροφές που προκάλεσαν τα 98 εμπορευματοκιβώτια των ιρανο-συριακών εκρηκτικών.
Όπως ακριβώς είχε αποφανθεί από την πρώτη στιγμή του Ολέθρου η πλειοψηφία του λαού. Ο κ. Πολυβίου εκφώνησε χθες, ως ακροτελεύτια πρόταση στο πολυσέλιδο πόρισμά του, ΚΑΙ τη σκυτάλη που ο ίδιος παραδίδει στον Γενικό Εισαγγελέα για την παραπομπή του κ. Χριστόφια στο Κακουργιοδικείο. Συμβαίνει ενίοτε στην ιστορία των λαών, σπανίως κι αναπάντεχα, ένα πρόσωπο να βρεθεί χωρίς να το σχεδιάσει, να διασταυρώνει τα δικά του βήματα μ’ εκείνα της ιστορίας και του καθήκοντος. Ο κ. Πολυβίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έπραξε επιτυχώς.
Τ Η ΣΤΙΓΜΗ που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει εισέτι ανακοινωθεί η παραίτηση του κ. Χριστόφια. Η αποδεδειγμένη επί 43 μήνες προεδρική προσωπική ανεπάρκειά του, εκραγείσα ολεθρίως για τον τόπο τη Δευτέρα 11η Ιουλίου, συζευγμένη με τη δική του αρχομανία και αφιονισμένη από τη γλοιώδη προσωπολατρία της κομματικής του καμαρίλας, τον οδήγησε επί 73 μερόνυχτα να περιφρονεί και να χλευάζει τη δημοκρατική απαίτηση της πλειοψηφίας του λαού που του ζητούσε, το αυτονόητο, να παραιτηθεί.
Μ Ε ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ δέκατο τέταρτο λουδοβίκειο οίστρο “l’ etat c’ est moi” («το κράτος είμ’ εγώ»), ο ίδιος κι η κομματική του φατρία επιχείρησαν να ταυτίσουν τους… θεσμούς με τον Χριστόφια! Επιχείρησαν να ταυτίσουν ακόμα και την… Κύπρο με τον Χριστόφια: «Αγωνιζόμαστε για την Κύπρο - Στηρίζουμε τον Πρόεδρο» ήταν οι κομματικές του κλαγγές, για μάντρισμα των οπαδών στην προσωπολατρική φιέστα μόλις την Πέμπτη, με πρόσχημα τον εορτασμό της… 1ης Οκτωβρίου.
Τ Ω Ρ Α τού ανήκει ολόκληρη η ευθύνη: Να σεβαστεί, επιτέλους, τη δημοκρατική πλειοψηφία του λαού και της πολιτείας τούς δημοκρατικούς θεσμούς. Απαλλαγμένους από την έκπτωτη πλέον εξουσία του. Και, προπάντων, να μεταπείσει τούς, υπό του ιδίου, αφιονισθέντες οπαδούς του. Να σκεφτεί, επιτέλους, σε ποιο κατώφλι καταστροφικού εμφύλιου διχασμού τούς εξώθησε η αρχομανία του. Να σεβαστεί, επιτέλους, τους τίμιους, αγνούς κι ανιδιοτελείς Ακελιστές…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/424661

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου