Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σόιμπλε: Η Ελλάδα εκχωρεί μέρος της εθνικής της κυριαρχίας

"Η Ελλάδα θα πρέπει να εκχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας ως αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια που αποφάσισε η Ευρωζώνη", δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Der Spiegel".

"Για την πρόσθετη και πιο διαρκή βοήθεια που θα πάρει από τα μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδεχθεί στενή επιτήρηση" αναφέρει.

Και προσθέτει: "Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα εκχωρεί προσωρινά ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της".

Ο ίδιος  δηλώνει αισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να λύσει μεσοπρόθεσμα τα προβλήματά της και να βγει στις αγορές μετά το 2021, χρονολογία κατά την οποία εκτιμάται ότι το ποσοστό του συνολικού χρέους της θα έχει πέσει στο 120% του ΑΕΠ.

"Μην ξεχνάτε τα ολοκληρωμένα μέτρα που λαμβάνονται για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων αρχίζοντας με την task force της Επιτροπής και τη μόνιμη παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας", αναφέρει.

"Τα προβλήματα πρέπει όμως να λυθούν μέσα στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης" τονίζει.

Ο Σόιμπλε εμφανίζεται επίσης πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι "μια μοναδική και ιδιαίτερη περίπτωση, για την οποία έπρεπε να βρεθεί ειδική λύση", τονίζοντας ότι άλλες χώρες δεν θα δέχονταν απώλεια της εθνικής τους κυριαρχίας, "εκτός αν βρίσκονταν σε ύστατη ανάγκη".

Σχετικά με τις τράπεζες δήλωσε, ότι "θα προτιμούσαμε την εθελοντική συμμετοχή τους", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "εάν δεν το κάνουν, ξέρουμε κι άλλους, μη συναινετικούς τρόπους".

"Η εναλλακτική προοπτική για μια συμφωνία είναι η μη συμφωνία, και αυτή θα έχει μεγάλες συνέπειες", υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Μας συμπονούν οι γερμανοί δημοσιογράφοι

http://www.nooz.gr/economy/soimple-i-ellada-ekxorei-meros-tis-e8nikis-tis-kuriarxias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου