Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Σαρκοζί: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την Ελλάδα, για έξοδο από το "τούνελ" της κρίσης, αφήνοντας αιχμές για την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ το 2001, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, με το οποίο επιχείρησε να εξηγήσει και να αναλύσει τη σημασία των αποφάσεων που πήραν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

"Ήταν ένα λάθος να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ με ψευδή στοιχεία. Δεν ήταν έτοιμη", είπε και πρόσθεσε: "Εάν δεν καταλήγαμε σε μια απόφαση χθες δεν θα βούλιαζε μόνο η Ευρώπη αλλά ο κόσμος όλος με το απίστευτο, και πέρα από κάθε φαντασία γεγονός, τη χρεοκοπία μιας χώρας, της Ελλάδας", ανέφερε.

Στο ερώτημα εάν οι αποφάσεις θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην έξοδο από την κρίση ή ήταν ακόμα ένα "μπάλωμα"  απάντησε: "Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Θα πρέπει με σεμνότητα να πούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε έναν καινούργιο κόσμο, όπου τα σημεία αναφοράς, οι ιδέες, οι συνθήκες αλλάζουν ανά πάσα στιγμή".

Αναλύοντας, στη συνέχεια, τους λόγους για τους οποίους, η Ευρώπη δεν μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει εξήγησε ότι "η Ελλάδα είχε 200 δισ. χρέος στις τράπεζες τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Εάν χρεοκοπούσε, το τραπεζικό της σύστημα θα κατέρρεε. Καθώς όμως είναι στην ευρωζώνη με 16 άλλες χώρες, υπήρχε ο κίνδυνος 'χιονοστιβάδας' για ολόκληρη την ευρωζώνη. Στόχος επομένως ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κάνουν πολλές προσπάθειες, τέτοιες όμως που θα τους επιτρέψουν να πληρώσουν τα χρέη τους".

Σε άλλο ερώτημα, εάν έχει εμπιστοσύνη και εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σωθεί, απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ότι "δεν υπάρχει άλλη επιλογή".

"Θα πρέπει να κάνει προσπάθειες, στις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να δουλέψει, οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους. Από εδώ και στο εξής θα μεριμνήσουμε για όλα αυτά. Με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ομάδα ειδικών θα βρίσκεται στη χώρα για να ελέγχει ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της" σημείωσε.

"Η Ευρώπη είναι μια οικογένεια. Εάν αφήσουμε ένα μέλος της να καταστραφεί τι μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο; Που είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το ευρωπαϊκό ιδεώδες, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός; Το ευρώ είναι η καρδιά της Ευρώπης. Εάν είχε εκραγεί χθες, θα είχε εκραγεί ολόκληρη η Ευρώπη" κατέληξε.
 
http://www.nooz.gr/economy/sarkozi-i-ellada-mporei-la8os-i-entaksi-to-2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου