Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος‏

Τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος-

Πατριωτισμού αναβάπτιση & ανανοηματοδότηση

Απολυτίκιον.jpg

Από philalethe
Όπως είχε πει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η (όντως) τιμή ενός μάρτυρα είναι η μίμησή του. Ο μάρτυρας πραγματώνει τον λόγο του Χριστού που λέει “μείζονα της αγάπης ταύτης ουδείς έχει, ίνα τις θη την ψυχήν αυτού υπέρ των φίλων αυτού”. 
Όμως, σύμφωνα με τους Πατέρες, και ειδικότερα τους “μεγαλύτερους Θεσσαλονικείς όλων των εποχών” (Κ. Ζουράρις) Αγ. Κύριλλο και Μεθόδιο, αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος σκοπός ενός πολέμου από χριστιανικής πλευράς, δηλαδή το να θέσει κανείς την αγάπη του υπέρ των αγαπημένων του, για να τους σώσει από τους θανάσιμους κινδύνους που τους απειλούν. Έτσι ένας πατριωτικός πόλεμος γίνεται από μια υπερβάλλουσα “αλληλεγγύη προς τους ομοεθνείς”, όπως θα έλεγε και ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. 
Έτσι, μπορούμε κατ’αναλογία να πούμε“τιμή εθνομάρτυρος, μίμησις εθνομάρτυρος”. Να μιμηθούμε τους πεσόντες του 40. Και πώς μπορούμε να μιμηθούμε τους πεσόντες του 40 σε ένα Κράτος που πλέον βρίσκεται υπό την βελούδινη αλλά όχι λιγότερο θανάσιμη γερμανική -και, βαθύτερα, του διεθνούς Κεφαλαίου- μπότα;

Έτσι, σήμερα, είχαμε σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Τρίκαλα, Πύργο κ.ά., σε όλη την Ελλάδα, το φαινόμενο
συνέχεια εδώ http://philalethe00.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου