Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Το Reuters, η αμερικάνικη ακροδεξιά προπαγάνδα και το occupywallstreet

Από το   tumblr  του Jay Rosen    , μεταφράζει και κάνει και μια εισαγωγή ο risinggalaxy.
Μια μικρή εισαγωγή στη μετάφραση πρώτα:
Εδώ και πολλές μέρες που διαβάζω για το κίνημα των καταλήψεων στην Αμερική, πρόσεξα ότι η αμερικάνικη ακροδεξιά αντέδρασε αμέσως, βάζοντας σε κίνηση τον πετυχημένο μηχανισμό λάσπης που έχει αναπτύξει. Αμέσως άρχισαν να αναπτύσσονται οι γνωστές θεωρίες περί χρηματοδότησης των κινημάτων από τον Soros   από το ακροδεξιό ράδιο, με εκπομπές όπως αυτή του ρατσιστή Ρας Λίμπο, ο οποίος από γραφική μορφή των ευαγγελιστών έχει εξελιχθεί, μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του, σε άτυπο εκπρόσωπο -αν όχι ηγετική μορφή- του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ.
Το αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι αμέσως μόλις “έσκασε” η επικαιρότητα από την Αμερική, τα εδώ δικά μας ακροδεξιά φυντάνια πήραν φωτιά και άρχισαν να γράφουν στα γνωστά “αδέσμευτα-δημοκρατικά-ελληνικά” blogs, περί της χρηματοδότησης του κινήματος occupywallstreet από τον Soros, την “Νέα Τάξη Πραγμάτων” και άλλα τέτοια φαιδρά. Φυσικά πρωταγωνιστής στο θέατρο της παράνοιας ήταν για μια ακόμα φορά το ακροδεξιό olympia.gr το ποίο είναι και μεγάλης αναγνωσιμότητας. Όπως και με τη περίπτωση του σφαγέα της Νορβηγίας, η παράνοια, οι μισές αλήθειες και ο λαϊκισμός έκαναν παιχνίδι για τη δημιουργία εντυπώσεων. Απ’ότι διαπίστωσα τη σκυτάλη ήρθε να παραλάβει το Reuters , πιστό στη παράδοση μετά και από τα γεγονότα στη Νορβηγία, που θέλει τα μεγάλα πρακτορεία να συναγωνίζονται σε παραπληροφόρηση το FOX News .. και τον Λιακόπουλο .  Για να μην αναφερθούμε στις διαχρονικές, πλέον, παπάρες για χρηματοδότηση του athens indymedia -και κατ’επέκταση του αναρχικού χώρου- από τον Soros, οι οποίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος ακόμα και στην συνομωσιολογία – προβοκατορολογία του επίσημου ΚΚΕ ( Κανέλλη: δηλώσεις για Νέα Τάξη Πραγμάτων, η επιστολή Κίσσινγκερ που δεν γράφτηκε ποτέ κτλ) αλλά και από σύσσωμη την ακροδεξιά (ΛΑΟΣ, νεοναζί του Μιχαλολιάκου, παπάδες κτλ).
Εδώ και πολλά χρόνια μεγάλα πρακτορεία έχουν κάνει στροφή στην ακροδεξιά παράνοια(λόγο και τρόπο σκέψης) και για λόγους πολιτικής προπαγάνδας των αφεντικών τους αλλά και για λόγους εμπορικούς. Σε ένα πιεστικό οικονομικό περιβάλλον δεν ενοχλεί να έχεις ακροατές τους φανατικούς ακροδεξιούς, συνομωσιολόγους και σοβινιστές, πόσο μάλλον όταν αυτό αναζωπυρώνει το “πέταγμα από τη λογική”. Και αν είναι κάποιοι που θα χάψουν εύκολα τη προπαγάνδα είναι ακριβώς εκείνοι που συγχρωτίζονται με τις αρχές λόγω της ίδιας τους της αυταρχικής ιδεολογίας [1]. Και αν σας φαίνεται περίεργο το εμπορικό σκέλος του ζητήματος να σας πληροφορήσω ότι το 4% της πίτας της μουσικής βιομηχανίας (το οποίο λόγω της ίδιας του της φύσης είναι σχεδόν στανταρισμένο) ανήκει στο “κοινό” που ακούει χριστιανικό ροκ [2]. Πως νομίζεται ότι βγήκε ο Μπους τη πρώτη τετραετία; Το παιχνίδι με την ενίσχυση  της δεξιάς και του αστικού συστήματος από την ευαγγελική ακροδεξιά, ξεκίνησε από τον Ρήγκαν τη δεκαετία του ’80 και ποντάρισε σε συγκεκριμένα πράγματα: To φόβο, τη διαστρέβλωση και τη χρηματοδότηση των “σωστών” λόμπυ. Ο φονταμενταλισμός του νεοφιλελευθερισμού ανακάλυψε τον φονταμενταλισμό της ακροδεξιάς και των παραθρησκευτικών οργανώσεων…η συνέχεια είναι γνωστή.
Κάπου εδώ κολλάει και το Reuters . Να ευχαριστήσω τον Αστέρη Μασούρα, μέσα από το twiter  του οποίου έμαθα για το τι συνέβει με τη κάλυψη από το Reuters του κινήματος occupywallstreet και ανακάλυψα επίσης το εξαιρετικά ενδιαφέρον blog( στο tumblr )  του Jay Rosen.
Σημειώσεις:
[1] Για μια ενδελεχή κατανόηση του φαινομένου των αυταρχικών προσωπικοτήτων και της προσκόλησης τους στις Αρχές και την Εξουσία υπάρχουν οι μελέτες καταρχήν του Αντόρνο, αλλά και οι πολύ μεταγενέστερες του καθ. κοινωνικής ψυχολογίας Μπόμπ Άλτεμεγιερ, ο οποίος δούλεψε για δεκαετίες πάνω σε αυτό που ονομάζεται Κλίμακα Δεξιού Αυταρχισμού και στα ειδικά ερωτηματολόγια με τα οποία γίνονται οι μελέτες στο συγκεκριμένο θέμα. Εκπληκτικά είναι τα συμπεράσματα του μετά από την αποστολή των ερωτηματολογίων του στα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.  Αν διαβάζετε στα Αγγλικά τότε ρίξτε σε ΑΥΤΟ μια ματιά, πραγματικά αξίζει τον κόπο.
[2] Αν και η αγορά του Χριστιανικού Ροκ στην Αμερική ακολουθεί τα τελευταία χρόνια την κάμψη γενικότερα της μουσικής βιομηχανίας, για μια πλειάδα λόγων όπως το ίντερνετ, μιλάμε για μια αγορά εκατομμυρίων δολαρίων. Το λήμα από τη wikipedia  άκρως κατατοπιστικό:  http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_music_industry
Η μετάφραση από το tumblr του Jay Rosen:
To Reuters ενάντια στο Reuters: Το πρακτορείο ειδήσεων γίνεται περίγελος προσπαθώντας να συνδέσει τον Τζόρτζ Σόρος με το κίνημα occupywallstreet.
Όμως κάποιοι άνθρωποι του Reuters το αντιλαμβάνονται και καλούν την εταιρία τους . Το Reuters τότε υποχωρεί και αλλάζει την αφήγηση στο ρεπορτάζ του.
Όλα άρχισαν με αυτή την αναφορά από το Reuters, που υπονοούσε μια σύνδεση ανάμεσα σε μια από τις προσωπικότητες “κόκκινο πανί” για την δεξιά (που όντως χρηματοδοτεί κάποιες φιλελεύθερες προσπάθειες) και στο occupywallstreet.
Υπήρξε μεγάλη σπέκουλα για το ποιος χρηματοδοτεί την απελπισμένη διαμαρτυρία, που εξαπλώθηκε σε πόλεις σε όλη την Αμερική και διήρκεσε κοντά τέσσερις εβδομάδες.
Ένα όνομα που εμφανίζεται ξανά και ξανά είναι αυτό του επενδυτή Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος το Σεπτέμβρη έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα με τους δέκα πλουσιότερους Αμερικάνους. Οι συντηρητικοί επικριτές υποστηρίζουν ότι το κίνημα είναι ένας Δούρειος Ίππος μιας μυστικής ατζέντας του Σόρος.
Ο Σόρος και οι διαδηλωτές αρνούνται κάθε σύνδεση. Αλλά το Reuters βρήκε έμμεσους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του Σόρος και των Adbusters, μιας αντικαπιταλιστικής ομάδας στον Καναδά που ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες με μια εφευρετική εκστρατεία μάρκετινγκ στοχευμένη στο να πυροδοτήσει ένα ξεσηκωμό τύπου Αραβικής Άνοιξης ενάντια στην Wall Street. Επιπλέον ο Σόρος και οι διαδηλωτές μοιράζονται κάποιοι κοινό ιδεολογικό έδαφος.
Και τι είναι λοιπόν αυτοί οι “έμμεσοι δεσμοί”;   
 Λεπτοί, πολύ λεπτοί: 
Το 2007-09, ο Σόρος χρηματοδότησε το Tides Foundation, ένα είδος φιλελεύθερου οργανισμού που δέχεται δωρεές από ένα ευρύ φάσμα από δωρητές και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα προοδευτικών προσπαθειών.
Σύμφωνα με έγγραφα γνωστοποίησης από το 2007-09, το ίδρυμα του Σόρος Open Society έδωσε χορηγίες 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Tides Center, μια ομάδα βασισμένη στο Σαν Φρανσίσκο το οποίο ενεργεί σαν οργανισμός για άλλους χορηγούς, ενισχύοντας με τα λεφτά τους φιλελεύθερες μη-κερδοσκοπικές ομάδες. Ανάμεσα σε άλλους το Tides Center συνεργάστηκε με το ίδρυμα Φόρντ και το Ίδρυμα Γκέιτς.
Τα έγγραφα γνωστοποίησης δείχνουν επίσης πως το Tides -το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει- έδωσε στους AdBusters δωρεές 185.000 δολαρίων από το 2001 μέχρι το 2010, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 26.000 δολαρίων μεταξύ του 2007 και του 2009.
Πόσο λεπτοί;
Θα αφήσουμε το περιοδικό New York Magazine να το περιγράψει: “Χρόνια πριν οι διαδηλώσεις του occupywallstreet ήταν έστω και μια αναλαμπή στα μάτια οποιουδήποτε,  μια σταγόνα από τα χρήματα του Σόρος πήγε σε μια από τις ομάδες που αναμείχθηκαν.”
Το πλέον απίστευτο απόσπασμα ήταν αυτό:
O συντηρητικός παραγωγός ραδιοφώνου Ρας Λίμπο συνόψισε τις υποψίες όταν είπε στους ακροατές του την περασμένη εβδομάδα : “Τα λεφτά του Σόρος είναι πίσω από αυτό.”
 Η ιστοσελίδα Awl  πρόσεξε τι συνέβαινε. Εδώ είναι τι είπαν στο twitter:
 ”Σοβαρά τώρα Reuters.. αυτό είναι άθλιο:  http://jr.ly/7fin Και ο κόσμος ξέρει ότι είναι άθλιο.”
 Κάτι στο οποίο ο Τζίμ Ιμπόκο, αρχισυντάκτης του Thomson Reuters Digital απάντησε :
“Για να το θέσουμε ευγενικά το ζήτημα.”
Ο Άντονυ Ντε Λα Ρόσα, συντάκτης για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Reuters, είπε στο twitter :
 ”Όταν διάβασα “..ο Ρας Λίμπο συνόψισε τις υποψίες..” , ήθελα να τρέξω να κρυφτώ κάτω από καμιά πέτρα.”
Το οποίο και κατανοώ απόλυτα.
 Ο Φίλιξ Σάλμον, οικονομικός blogger για το Reuters έβαλε τους εργοδότες του, προ των ευθυνών τους:
“Η οπτική γωνία με την οποία το καλύψαμε δεν αποτελεί είδηση”, έγραψε. Ο “έμμεσος σύνδεσμος” είναι ανοησίες, είπε.
  ”Το γεγονός ότι ο Σόρος έδωσε λεφτά στο Tides και ότι το Tides έδωσε λεφτά στο AdBusters δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει “ένας έμμεσος δεσμός” μεταξύ των δύο. Αυτό είναι σαν να λέμε ότι υπάρχει ένας “έμμεσος οικονομικός δεσμός” μεταξύ του Μιτ Ρόμνευ(υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία των ΗΠΑ στις επερχόμενες εκλογές) και σε μένα, επειδή δάνεισα λεφτά στη CityGroup (είμαι καταθέτης στην CityBank) και η CityGroup έδωσε λεφτά στον Ρόμνευ.”
Ο  Σάλμον το έθεσε απλά….
 ”Το Reuters -δεν πρέπει- να αποκτήσει τη φήμη μιας δεξιάς φίρμας στην ενημέρωση. Καθήκον μας είναι να κάνουμε ρεπορτάζ όσο ποιο αντικειμενικά γίνεται. Σε αυτή τη περίπτωση, δεν υπήρξε καμιά είδηση, και τίποτα για να κάνουμε ρεπορτάζ. Εφευρίσκοντας μια αδύναμη και πνευματικά ανέντιμη σύνδεση μεταξύ του Σόρος και του occupywallstreet μπορεί να μας φέρει κυκλοφορία(κόσμο) από τον Ματ Ντράτζ (λαικιστικό ακροδεξιό site στην Αμερική) , που για να είμαστε ειλικρινείς δεν τον έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση(αυτόν το κόσμο) ούτε νοιαζόμαστε για αυτόν. Πολύ περισσότερο, εξυπηρετεί την υπονόμευση του τι αντιπροσωπεύει το Reuters. Και δεν μας παίρνει να το κάνουμε ποτέ αυτό.”
Προς το τέλος, το Reuters φάνηκε ότι έκανε πίσω. Όντως έκανε πίσω; Να τι εννοώ…
Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος της ιστορίας στις 7:02 το πρωί, ώρα Νέας Υόρκης, που είχε ως τίτλο:
“Ποιος είναι πίσω από τις διαμαρτυρίες της WallStreet ; “
 ”Οι διαδηλωτές ενάντια στην Wall Street λένε ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ ο μέσος αμερικανός υποφέρει, αλλά η ομάδα που τα ξεκίνησε όλα ,επωφελήθηκε εμμέσως, από τα λεφτά ενος από τους πλουσιότερους άντρες του κόσμου.”
Αυτή ήταν η πρώτη παράγραφος της ίδιας ιστορίας (με το ίδιο url) στις 5:38 το απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης, με τίτλο:
“Σόρος: Δεν είναι o χρηματοδότης των διαμαρτυριών της Wall Street”
“O Σόρος δεν είναι οικονομικός υποστηρικτής των διαμαρτυριών της Wall Street, παρά τη σπέκουλα από κριτικούς -στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ρας Λίμπο- πως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής βοήθησε το αντικαπιταλιστικό κίνημα.”
Αλλά αυτή ήταν η πρώτη παράγραφος της ίδιας ιστορίας (με το ίδιο url) στις 8:02 το απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης, με τίτλο -για μια ακόμα φορά- :
“Ποιος είναι πίσω από τις διαδηλώσεις της Wall Street ; “
“Οι διαδηλωτές ενάντια στην Wall Street λένε ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ ο μέσος αμερικανός υποφέρει, αλλά η ομάδα που τα ξεκίνησε όλα ,επωφελήθηκε εμμέσως, από τα λεφτά ενος από τους πλουσιότερους άντρες του κόσμου.”
Δεν μπορώ να κατανοήσω τι κάνει εδώ το Reuters… μήπως μπορείτε εσείς ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου