Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Συντάξεις 350 ευρώ επιβάλλει η τρόικα


 
Δραματικά χειρότερες αναμένεται να είναι οι συντάξεις, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, ενώ οι περικοπές θα συμπεριληφθούν στη νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει η χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ισοτιμίας, η νέα δανειακή σύμβαση περιλαμβάνει μείωση συντάξεων κατά 20%, θέσπιση ενιαίας σύνταξης σε όλα τα Ταμεία που δεν θα υπερβαίνει τα 350 ευρώ και ανώτερη στα 2.000 ευρώ καθώς και ένσωμάτωση των ασφαλιστικών Ταμείων στο ΙΚΑ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι δανειστές θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί  για το ασφαλιστικό δεν επαρκούν, καθώς υπάρχουν νέα δυσμενή δεδομένα με το πιο ανησυχητικό να είναι η υψηλή ανεργία που έχει προκαλέσει υστέρηση εσόδων ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Προτείνουν έτσι παρεμβάσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι μέχρι το 2060 η χρηματοδότηση από το κράτος θα διατηρηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ και όχι παραπάνω.

Ειδικότερα η τρόικα θα επιμείνει στα εξής σημεία:

- Εννιαία μέθοδο υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συνταξιοδοτικών παροχών, με κατώτερη σύνταξη στα 350 ευρώ από 460 που ήταν και ανώτερη στα 2.000 ευρώ από 2.430 που ήταν.

- Γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από τα 65, όπως περιλαμβάνεται και στη σχετική οδηγία της ΕΕ.

- Ενσωμάτωση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, πλην του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ

- Ενσωμάτωση των επικουρικων Ταμείων σε ένα επικουρικό, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η ματαρρύθμιση στο ύψος των παροχών.

Επιπλέον στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία αναμένεται να μην ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 15 δισ. ευρώ και το 2009 17 δισ. ευρώ.
 
http://www.nooz.gr/economy/suntakseis-350-euro-epivallei-i-troika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου