Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Προβληματισμός για τις συντάξεις λόγω 6ης δόσης

 
Προβληματισμός υπάρχει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και ανησυχίες για την ομαλή καταβολή στο τέλος του μήνα, της σύνταξης Δεκεμβρίου και του επιδόματος των γιορτών.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ το θέμα εξετάσθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος ή ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των Ταμείων.

Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου το έλλειμμα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ έχει φθάσει τα 2 χρόνια ενώ εκκρεμούν περίπου 43.000 αιτήσεις για την έκδοση εφάπαξ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, τόνισε ότι "αν δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση ως το τέλος Δεκεμβρίου, τα Ταμεία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα".

Από την πλευρά του ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, Γεράσιμος Βουδούρης, ανέφερε- μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό ύψους 120 εκ. ευρώ από το Ταμείο Βενζινοπωλών. Στην ίδια λύση έχουν καταφύγει ήδη το ΤΑΠ ΔΕΗ και το ΙΚΑ.
 
http://www.nooz.gr/economy/provlimatismos-gia-tis-suntakseis-dekemvriou-logo-6is-dosis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου