Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Γιούνκερ: "Με ανησυχεί το γερμανικό χρέος"

Η κρίση βαθαίνει και μαζί ο διχασμός στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το ύψους του γερμανικού χρέους είναι υψηλότερο από της Ισπανίας, αποκαλώντας το «ανησυχητικό». Χαρακτηρίζει δε «καταστροφική» πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε συνέντευξη στην General Anzeiger της Βόννης ο κ. Γιούνκερ άφησε αιχμές κατά του Παρισιού και του Βερολίνου, λέγοντας ότι οι χώρες που διαχειρίζονται την κρίση στην Ευρωζώνη φέρονται ωσάν οι ίδιες να μην αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

«Εγώ θεωρώ ότι το γερμανικό χρέος είναι ανησυχητικό, καθώς είναι υψηλότερο από της Ισπανίας, ωστόσο κανείς εδώ (στη Γερμανία) δεν θέλει να το παραδεχτεί», τόνισε.

«Είναι βολικό να λέμε ότι οι άνθρωποι του Νότου είναι τεμπέληδες, ενώ οι Γερμανοί ιδρώνουν, ωστόσο αυτό δεν είναι αληθές» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γερμανία «είναι η ατμομηχανή της Ευρωζώνης» και ότι αν πέσει, «δεν θα γίνει εφικτό να αποκατασταθεί».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο αυτή τη στιγμή και ότι πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ συνιστά «καταστροφικό σενάριο», καθώς θα επέστρεφε σε μία δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.
 
Κριτική και από Βαν Ρομπάι

Τα κράτη δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μόνη αρχή λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ασκώντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κεκαλυμμένα κριτική στο δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, μια κοινή νομισματική πολιτική, αφήνοντας την ίδια ώρα όλα τα υπόλοιπα στα ενδιαφερόμενα κράτη. Όμως αυτήν την εμπειρία είχαμε. Χρειαζόμαστε μια συνοχή στις πολιτικές και στους θεσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Είχε προηγηθεί η ομολογία αποτυχίας από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είπε ότι «οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη δεν είχαν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα» καθώς- όπως είπε- η ύφεση μεγαλώνει, η κατανάλωση μειώνεται και η ανεργία επιδεινώνεται.

Αυτοκριτική Μέρκελ;


Για ελλιπή «διάγνωση» της ελληνικής «ασθένειας» από την τρόικα έκανε λόγο η καγκελάριος Μέρκελ, τονίζοντας ότι  το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν μόνο πρόβλημα ρευστότητας, «όπως πίστευσε αρχικά η τρόικα», αλλά και τα επίπεδα του χρέους της, το οποίο χωρίς κούρεμα «δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει βιώσιμο».

Διαβάστε:
"Πιρουέτες" Μέρκελ  στο χείλος του γκρεμού...
Διαβάστε:
"Είναι η Ελλάδα χώρα της Ευρώπης;"

Η κρίση αγγίζει τον πυρήνα της Ευρωζώνης

Οι δηλώσεις Γιούνκερ για το γερμανικό χρέος έρχονται στη δημοσιότητα την ημέρα που ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση πέντε γερμανικών τραπεζών και ενώ η κρίση προχωρά προς τον πυρήνα της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται για τη Γαλλία και την Ισπανία.

Στην σκιά των εξελίξεων ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ανώνυμες πηγές, εξετάζουν την πιθανότητα να δανείζεται το ΔΝΤ από την ΕΚΤ, ώστε να στηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία αν παραστεί ανάγκη, ωστόσο η Γερμανία στυλώνει τα πόδια.

Στην Ελλάδα η τρόικα

Εν αναμονή της έκτης δόσης παραμένει στο μεταξύ η Ελλάδα, η οποία την Παρασκευή αναμένει την άφιξη της τρόικας- με αιχμή του δόρατος τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος θα λάβει το «πράσινο φως» από το υπουργικό Συμβούλιο για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή.
 
http://www.nooz.gr/economy/me-anisuxei-to-germaniko-xreos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου