Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι θα βρεθεί στο Α.Π.Θ.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα βρεθεί ο διεθνούς φήμης Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Μπενίνι, την Τετάρτη 4 Απριλίου, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο Ιταλός ηθοποιός θα τιμηθεί για την καλλιτεχνική του διαδρομή και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα, σε συνδυασμό με τον ιταλικό πολιτισμό (αίθουσα τελετών, στις 19.00). 

Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν ο πρόεδρος του τμήματος Φοίβος Γκικόπουλος και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του ηθοποιού με θέμα «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης».

Η ιδιαίτερη σχέση του ηθοποιού με την «Θεία Κωμωδία» και τον Δάντη, τον οδηγεί σε σειρά διαλέξεων στο θέμα, σε διάφορα πανεπιστήμια στον κόσμο, όπου απαγγέλει από μνήμης ολόκληρες ωδές του ποιήματος.

Από αυτή του την προσήλωση γεννήθηκε το θεατρικό-ποιητικό θέαμα «Tutto Dante», ένα είδος ταξιδιού που κινείται από στιγμές καθαρά κωμικές σε στιγμές ύψιστης ποίησης.

Η πρώτη παρουσίαση, εξάλλου, έγινε στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας, τον Ιούνιο του 2006, όπου ο Μπενίνι απήγγειλε και ανέλυσε την ωδή του Οδυσσέα, το XXVI τραγούδι της Κόλασης, και γνώρισε την επιδοκιμασία του κοινού.



Έκτοτε, ξεκινά ένας μεγάλος κύκλος διαδρομής γύρω από τον Δάντη, όπως διαλέξεις, απαγγελίες, παραστάσεις και ιταλικές τηλεοπτικές παραγωγές (το πρώτο επεισόδιο παρακολούθησαν περίπου 11 εκατομμύρια τηλεθεατές), ενώ παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, Καναδά και Λατινική Αμερική.

Η επιστροφή του στην μεγάλη οθόνη, το 2011, γίνεται στη νέα ταινία του Γούντι Άλεν, γυρισμένη στη Ρώμη αυτή τη φορά, «Nero Fiddled» (A Roma con Amore), με συμπρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ιταλία αυτή την άνοιξη και αναμένεται στις αμερικανικές αίθουσες το καλοκαίρι.

Ο Μπενίνι, γεννήθηκε το 1952 στην Μισερκόρντια της Τοσκάνης, μεγαλώνοντας σε μία φτωχή αγροτική οικογένεια. Οι γονείς του αποφάσισαν να τον στείλουν σε μια ιερατική σχολή της Φλωρεντίας, η οποία ωστόσο έκλεισε μετά από μια μεγάλη πλημμύρα, οπότε αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ως έφηβος ασχολήθηκε με το τσίρκο, το βαριετέ και το θέατρο, ενώ πήρε το δίπλωμα του λογιστή. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 20 ετών στο θέατρο Satiri της Ρώμης στο έργο «I burosauri» και εργάστηκε στην τηλεόραση.

Στην μεγάλη οθόνη έκανε την εμφάνισή του στην ταινία «Berlinguer ti voglio bene» (1977), σε σκηνοθεσία του Τζουζέπε Μπερτολούτσι. Ο ρόλος του «Στην παγίδα του νόμου» αλλά και οι ταινίες του «Ο διαβολάκος» και «Το τέρας» τον κάνουν παγκοσμίως γνωστό.

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρα του θεωρείται από πολλούς όταν το 1997 σκηνοθετεί την ταινία «Η Ζωή Είναι Ωραία», η οποία διαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως, εμπνευσμένη από την προσωπική εμπειρία του πατέρα του που πέρασε δύο χρόνια σε ένα στρατόπεδο της Γερμανίας.



Η ταινία προτάθηκε για 7 Βραβεία Όσκαρ και τελικά κέρδισε τρία (Α’ Αντρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου).

Έτσι, ο Μπενίνι, έγινε ο πρώτος μη αγγλόφωνος ηθοποιός που νίκησε σε αυτή την κατηγορία, μαζί με τον Λόρενς Ολιβιέ, τον μοναδικό που κέρδισε ανάλογο βραβείο για ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος.



Υπήρξε επίσης ο τέταρτος καλλιτέχνης στην ιστορία που απέσπασε υποψηφιότητα την ίδια χρονιά ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και σενάριο, ύστερα από τους Όρσον Γουέλς, Γούντι Άλεν και Γουόρεν Μπίτι.
http://www.nooz.gr/entertainment/o-romperto-mpenini-8a-vre8ei-sto-ap8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου