Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Γραπτή δέσμευση όσων συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση ζητεί η ΕΕ


 
Γραπτές εγγυήσεις πάνω στις μεταρρυθμίσεις από όσους συμμετέχουν ή προτίθενται να το κάνουν στη νέα κυβέρνηση ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση και να "τρέξει" το νέο πρόγραμμα δανεισμού, ανέφερε μετά το πέρας του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση των οκτώ δισ. ευρώ πριν τις 29 Νοεμβρίου.

"Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, ενώ όπως ανέφερε μαζί με τον Επίτροπο Ρεν, πρόκειται για το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.

Η θετική απόφαση που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου σχετικά με την έκτη δόση δεν έχει εγκαταλειφθεί, πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή παραμένει σε ισχύ και η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πρόγραμμα. 

Τέλος, ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε, ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.
Δηλώσεις Βενιζέλου

Όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Βενιζέλος οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, "υποδέχτηκαν θερμά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου".

"Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα" πρόσθεσε.

"Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ" κατέληξε.

Την... είδηση έδωσε νωρίτερα η αυστριακή υπ. Οικονομικών Μαρία Φέκτερ λέγοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητούσαν να υποστηριχτεί από τα κόμματα στην Ελλάδα η πολιτική μεταρρυθμίσεων και να κατατεθεί αυτό και γραπτά και ακόμη να αρχίσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι και στους κόλπους του ΔΝΤ επικρατούν σκέψεις να ζητηθούν γραπτές εγγυήσεις από τα κόμματα που θα σχηματίσουν την κυβέρνηση ενότητας ότι θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα την 26η Οκτωβρίου.

To Eurogroup συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ενώ "μαύρα σύννεφα" έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την Ιταλία και ενώ η αρχική αισιοδοξία που προκάλεσε η συμφωνία στην Ελλάδα έχει μειωθεί λόγω της κωλυσιεργείας.

Ο Επίτροπος Ρεν κάλεσε την Ιταλία να λάβει μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ένταση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ το κόστος δανεισμού για την χώρα του Νότου αυξάνεται και ο πρωθυπουργός, Σ. Μπερλουσκόνι, αρνείται να παραιτηθεί.

Γαλλική δέσμευση για τον EFSF

Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις εργασίες για την ενίσχυση του Ταμείου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ (EFSF) με βάση ένα "όσο το δυνατό ταχύτερο χρονοδιάγραμμα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν αν και οι "17" εμφανίζονται διχασμένοι πάνω στον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Αντι - Eurogroup από τους ... άλλους

Οι υπουργοί Οικονομικών των 10 κρατών - μελών της EE, που δεν ανήκουν στη ευρωζώνη, ανικανοποίητοι που κρατούνται διαρκώς στο περιθώριο των διαβουλεύσεων για τη σύγκλιση σε μια ενιαία νομισματική πολιτική, αποφάσισαν να διαβουλευθούν από κοινού, στη βελγική πρωτεύουσα.
 
http://www.nooz.gr/economy/graptes-egguiseis-apo-ta-kommata-zitei-to-eurogroup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου