Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Καραγκιόζης Λουκουμάδες


Καραγκιόζης Λουκουμάδες
Καραγκιόζης Λουκουμάδες

Και καθώς ανεβοκατέβαινα στα Εξάρχεια με την  απογευματινή υπογλυκαιμία μέσα μου (σχεδόν κάθε απόγευμα αιώνες τώρα..), πέφτω πάνω σε μια ταμπέλα λουκουμάδες΄.  Λέω αυτό είναι –όσο πιο απλό- κι αυτό θέλω!

Μπαίνω και παραγγέλνω μια μερίδα με μέλι και κανέλα. "3 λεπτά να γίνουν" μου λέει το παιδί. Παρατηρώ τα κλασικά στρογγυλά τραπεζάκια και τις ψάθινες καρέκλες καφενείου, καρό πάτωμα και παντού η φιγούρα του Καραγκιόζη. Το μαγαζάκι φαίνεται καινούριο και πράγματι είναι. Το έχει ανοίξει εδώ και 4 περίπου μήνες, ο Τόλης με την κοπέλα του.

"Ο Καραγκιόζης γιατί"; ρωτάω. "Ετσι λέγεται και το μαγαζί" μου λέει. Οπότε η πρώτη σκέψη μου για την πρωτότυπα απλή επιγραφή ΄λουκουμάδες΄ αναιρείται.  Το όνομα συμπληρώνεται άτυπα με μια ζωγραφιά του Καραγκιόζη πάνω σ έναν πύραυλο να ταξιδεύει στο φεγγάρι. Όλο μαζί: ΄λουκουμάδες Καραγκίοζης΄ κι όπως δεν παραπλανά πλέον το όνομα, σερβίρονται ζεστοί, αφράτοι, τραγανοί λουκουμάδες με μέλι, παγωτό ή σοκολάτα.

Στο μαγαζί γίνονται κάθε τόσο και διάφορα δρώμενα: παραστάσεις, κουκλοθέατρο και φυσικά θέατρο σκιών. Βολεύει και ο χώρος, καθώς ο ΄Καραγκιόζης΄  βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κωλέττη χαμηλά (Κωλέττη 33). Υπάρχει κι ένα γαλάζιο κλουβί μ’ ένα σπουργίτι απ’ έξω που συμπληρώνει το σκηνικό, θυμίζοντας παλιές γειτονιές και τις έγχρωμες ταινίες του Βέγγου στα 70’s.

Καλές δουλειές ευχήθηκα στον Τόλη και έσπευσα να καταπιώ τους λουκουμάδες αμάσητους..      

http://ellinofreneia.net/details.php?id=930

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου