Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Υποχώρηση τιμών στα σούπερ μάρκετ

Πτώση τιμών κατά 1,35% στα σούπερ μάρκετ, το τελευταίο εξάμηνο, καταγράφει μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) επί της εξέλιξης των τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα.

Η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών του οργανωμένου λιανεμπορίου (σουπερμάρκετ) από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Φεβρουάριο του 2012 δείχνει να έχει αυξηθεί κατά 1,85%, παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ.

"Αν δεν ληφθούν υπ' όψιν οι αυξήσεις του ΦΠΑ τότε ο δείκτης παρουσιάζει μείωση κατά 2,04%. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση των τιμών στο "ράφι" που παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο και πλέον σταθεροποιείται.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011, το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές παρουσιάζουν μείωση κατά 1,35%, ενώ αν δεν ληφθούν υπ' όψιν οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τους χυμούς από 13% σε 23% το Σεπτέμβριο του 2011, τότε η μείωση είναι 1,74%
".

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της ανταπόκρισης της αγοράς (λιανεμπόριο και προμηθευτές) στην ένταση της οικονομικής ύφεσης την περίοδο αυτή, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και ενέργεια ενώ υπογραμμίζεται ότι αυτές οι πτωτικές τάσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο επιβεβαιώνονται και από άλλες πρόσφατες μελέτες, όπως αυτή της Nielsen.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο υποδείκτης της κατηγορίας τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ο οποίος παρά την αύξηση του ΦΠΑ των αναψυκτικών μειώθηκε το τελευταίο εξάμηνο κατά 0,34% (σύγκριση Φεβρουαρίου 2012-Αυγούστου 2011).

Ο αντίστοιχος δείκτης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που αφορά το σύνολο της αγοράς παρουσιάζει αύξηση κατά 2,07% την ίδια περίοδο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την φορολογία καθώς από το ΦΠΑ 9% του 2010, σήμερα έχει φτάσει στο 13% και σε κάποια προϊόντα στο 23%, ποσοστά που αντιστοιχούν σε αύξηση της φορολογίας κατά 50%.
http://www.nooz.gr/economy/upoxorisi-timon-kata-135-sta-soiper-market

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου