Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ο κ.Βερέμης σε νέες περιπλανήσεις και η Σμύρνη σε νέες περιπέτειες‏

Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922

Σμύρνη 20ος αιώνας Σμύρνη 20ος αιώνας Μουσείο Μπενάκη
Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012, στις 20.00, στο Αμφιθέατρο του Κτηρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη θα πραγματοποιηθεί (Σ.Σ. πραγματοποιήθηκε) η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922. Την ταινία συνοδεύει ομότιτλη φωτογραφική έκθεση η οποία εγκαινιάζεται την επόμενη μέρα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 20.00 στην αίθουσα Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (25 Ιανουαρίου-11 Μαρτίου 2012) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά προβολών του ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο της οδού Κουμπάρη.
Η σκηνοθέτης και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική (επιλογή του American Film Institute στη Washington DC ανάμεσα στις 20 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 (The European Showcase) και βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston), μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας σε Ευρώπη και Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ και η έκθεση είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια. Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας.
Το ντοκιμαντέρ και η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση τεκμηριώνονται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές όπως αυτή του Pierre De Gigord και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, της Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Συντελεστές ταινίας
Σκηνοθεσία, επιμέλεια: Μαρία Ηλιού
Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Ομιλητές: Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος και βασικός ομιλητής της ταινίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτώρια Σολομωνίδου (Fellow, Kings College και δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Ελένη Mπαστέα (New Mexico University και τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University), Jack Nalbantian (Γεννημένος στη Σμύρνη).
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Allen Moore
Ηχολήπτης: John Zecca
Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Παραγωγή: ΠΡΩΤΕΑΣ μη κερδοσκοπική εταιρεία
Προβολές στο αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου (Κουμπάρη 1):
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11.00, 13.00, 15.00
Πέμπτη**: 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00
Κυριακή: 11.00, 13.00
**Τις Πέμπτες 9/2 και 23/2 δεν θα πραγματοποιηθεί η προβολή στις 19.00.
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 87'



Η ΤΑΙΝΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012


http://www.cine.gr/film.asp?ID=716633&page=5


Σμύρνη: Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922 (2012)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Smyrna: The Destruction of a Cosmopolitan City 1900-1922
Ντοκυμαντέρ | 87'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 29 Μαρ 2012
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Ελληνικά
  Δημοτικότητα: 0.47 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)




- Συντελεστές :

 Giles MiltonΗθοποιός....ο ίδιος 

 Αλέξανδρος ΚιτροέφΗθοποιός....ο ίδιος 

 Θάνος ΒερέμηςΗθοποιός....ο ίδιος 

 Βικτώρια Σολομωνίδου
Ιστορικός και εταίρος (Fellow) του King's College London, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή
με τίτλο "The Greek Administration in Asia Minor, 1919-1922".
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2008) Η μικρασιατική καταστροφή: 15 συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη του ξεριζωμού, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
 
Μεταφράσεις
(2009) Horton, George, Η μάστιγα της Ασίας: 1922 Μικρασιατική καταστροφή, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
(2000) Horton, George, Η μάστιγα της Ασίας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ηθοποιός....η ίδια 

 Ελένη Mπαστέα
Η Ελένη Μπαστέα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην Αμερική. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Bryn Mawr College και Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, όπου πήρε Masters Αρχιτεκτονικής (1982) και Διδακτορικό στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής (1989). Η διδακτορική της διατριβή ήταν πάνω στην Πολεοδομία και την Αρχιτεκτονική της Αθήνας επί Όθωνα. Το πρώτο της βιβλίο, "The Creation of Modern Athens: Planning the Myth" (2000), εκδόθηκε από τον οίκο του αγγλικού Πανεπιστημίου Cambridge και τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεοελληνικών Σπουδών "Ιωάννης Δ. Κριτικός" (John D. Criticos Prize). Η ελληνική έκδοση είναι μετάφραση της συγγραφέως από τα αγγλικά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πολυάριθμα επιστημονικά βιβλία και περιοδικά. Είναι μέλος της διοικητικής επιτροπής του Αμερικανικού Συνδέσμου Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Association) και επιμελείται των δημοσιευμάτων αρχιτεκτονικής του αγγλικού περιοδικού τέχνης. Cent. [http://www.centmagazine.co.uk]. Ασχολείται επίσης με την αγγειοπλαστική και την ποίηση.
Ηθοποιός....η ίδια 

 Leyla Neyzi
Leyla Neyzi (born July 29, 1961) is a Turkish academician (anthropologist/sociologist/historian) who is currently working in Sabancı University, Istanbul.
Ηθοποιός....η ίδια 

 Jack NalbantianΗθοποιός....ο ίδιος 

 Allen MooreΚινηματογραφιστής  

 Νίκος ΠλατύραχοςΣυνθέτης   

 Αλίκη ΠαναγήΜοντάζ  

 John ZeccaΔιευθυντής Ήχου  

 Γιώργος ΜικρογιαννάκηςΔιευθυντής Ήχου  

Μαρία ΗλιούΣκηνοθετης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου