Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

H Δίκη Γερμανού για τη σφαγή στην Κεφαλλονιά

Η Εισαγγελία της Ρώμης ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του 89χρονου Γερμανού πρώην στρατιωτικού Άλφρεντ Στορκ, ο οποίος κατηγορείται για την εκτέλεση τουλάχιστον 117 Ιταλών αξιωματικών στην Κεφαλλονιά τον Σεπτέμβριο του 1943.

Ο Στορκ είχε παραδεχθεί το 2005 ότι συμμετείχε σε ένα από τα δυο εκτελεστικά αποσπάσματα που είχαν συσταθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 1943 για την εκκαθάριση των Ιταλών που είχαν αρνηθεί να παραδώσουν τα όπλα τους στη Βέρμαχτ.

Η Εισαγγελία της Ρώμης είχε προσπαθήσει επανειλημμένα στο παρελθόν να παραπέμψει σε δίκη άλλους τρεις Γερμανούς, πρώην μέλη του ναζιστικού στρατού, χωρίς όμως να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τον Στορκ, δικαστικοί αφήνουν να διαρρεύσει ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει είναι σαφή και δεν επιδέχονται διάψευσης.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οι Ιταλοί της μεραρχίας Άκουι που βρίσκονταν στην Κεφαλονιά ως δύναμη κατοχής συγκρούστηκαν με τους Γερμανούς και παρά την αρχική αριθμητική υπεροχή τους ηττήθηκαν.

Στις 21 Σεπτεμβρίου παραδόθηκαν στους Γερμανούς και μέσα σε μία εβδομάδα περίπου 4.500 από αυτούς εκτελέστηκαν.

Για τη σφαγή της Κεφαλλονιάς ο μόνος που καταδικάσθηκε έως σήμερα ήταν ο στρατηγός Καρλ Χούμπερτ Λαντς στη δίκη της Νυρεμβέργης. Έπρεπε να εκτίσει 12 χρόνια φυλάκισης, αλλά παρέμεινε στην φυλακή μόνο 36 μήνες.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους, στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οι Ιταλοί της μεραρχίας Άκουι που βρίσκονταν στην Κεφαλλονιά ως δύναμη κατοχής συγκρούστηκαν με τους Γερμανούς και παρά την αρχική αριθμητική υπεροχή τους ηττήθηκαν. Στις 21 Σεπτεμβρίου παραδόθηκαν στους Γερμανούς.

Η σφαγή της Κεφαλλονιάς αποτέλεσε το ιστορικό υπόβαθρο για το μυθιστόρημα Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι και την ομώνυμη χολιγουντιανή ταινία, το 2001.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου