Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σάββατο 21.04.12: 12η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών στο Πελίτι‏

12η πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών

Στις 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η 12η πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών που διοργανώνει η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» στη γη του «Πελίτι» στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Η γιορτή έχει ελεύθερη είσοδο, όλα είναι προσφορές εκτός από έναν πάγκο του Πελίτι, τα έσοδα του οποίου  στηρίζουν οικονομικά τη γιορτή και τις δράσεις του Πελίτι. Ακολουθεί το πρόγραμμα της γιορτής και μια παλιότερη εκπομπή (Ρηξη-κέλευθα) του Γιώργου Καραμπελιά όπου συζητά με τον Ν. Βαλκάνο και τον Π. Σαϊτανούδη για το εγχείρημα του Πελίτι.
Ομιλίες:
Καθηγητές πανεπιστημίου, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ακτιβιστές της γεωργικής βιοποικιλότητας από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσιάζουν τις δράσεις τους στο θέμα των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.
Παράλληλες εκδηλώσεις:
3ο Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής: οι μικροί επισκέπτες ζωγραφίζουν. Τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής συντονίζει η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κοζάνη.
Χοροί: Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρανεστίου. Θρακιώτικοι χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρολέυκης Δράμας.
Εργαστήρια
“Η παραδοσιακή καλλιέργεια λαχανικών και τα μυστικά της” χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ραντίσματα και κοπριά, με τον κ.  Γεώργιο Κηπουρό.
Όργωμα με ζώα με τον Άλαν Γκρος
Εργαστήριο για το σιτάρι με τους: Κώστα Κουτή από την οργάνωση “Αιγίλοπας”www.aegilops.gr   τον Ζαν Πιερέ από την κοινότητα Λόνγο Μάι από τη Γαλλία.
Εργαστήρι κεραμικής με το Γιάννη Σταγκίδη
Σπιτικό φαρμακείο από βότανα  με τη Φωτεινή από τη “Νέα Γουινέα” http://neaguinea.org/
Κατασκευή μικρής ανεμογεννήτριας από απλά υλικά με τον Κώστα από τη  “Νέα Γουινέα” http://neaguinea.org/
Εργαστήρι μπολιάσματος από τον Μιχάλη
Εργαστήρι υφαντικής από το Στράτο
Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής από την μοναχή Θεοξένη
Εκθέσεις
Έκθεση φωτογραφίας για τα έντεκα χρόνια της Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής ντόπιων Ποικιλιών. Έκθεση φωτογραφίας και ενημερωτικών εντύπων με αγρότες που διασώζουν το δικό τους σπόρο σε όλο τον κόσμο
Το τραπέζι της αγάπης:
Δωρεάν γεύμα για όλους, το τραπέζι της αγάπης. Το φαγητό θα ξεκινήσει στις 13:00. Όλα τα υλικά είναι προσφορά των συνεργαζόμενων καλλιεργητών του Πελίτι και φίλων. Μπορείτε και εσείς να φέρετε ότι επιθυμείτε, μια πίτα, λάδι, τυρί, ελιές, γλυκό, ψωμί και ότι άλλο νομίζετε ότι μπορείτε να προσφέρετε.
Χαριστικό παζάρι
Φέτος για δεύτερη φορά οργανώνουμε ένα χαριστικό παζάρι. Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και φέρτε: ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, οικιακά σκεύη και μικρά αντικείμενα που είναι σε καλή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου