Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑ


Βιώνουμε το σημερινό   Πάσχα  πριν από τη μεγάλη, υπαρξιακή απόφαση, που καλείται  να πάρει η ελληνική κοινωνία:  Πριν από τις πιο σημαντικές εκλογές από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους.

Τις εκλογές που θα γίνουν χωρίς τανκς στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, χωρίς μηχανισμούς εμφανούς νοθείας, χωρίς  άμεση άσκηση βίας…Που από την άλλη όμως πλευρά,  θα επιστρατεύουν  ένα τεράστιο μηχανισμό ιδεολογικής παραπληροφόρησης, ψευδών διλημμάτων,  εικόνων παρακμιακού καταντήματος, διαδοχής του σημερινού κακού από το χειρότερο.

Αξιοποιώ μια ιδέα  του Π.Λαφαζάνη σε πρόσφατη ομιλία του στη Δραπετσώνα :  Για  τα  φόβητρα που επέσειαν  στην Κύπρο του 2004 η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ο Γ.Παπανδρέου και πολλοί άλλοι , στοχεύοντας στην υπερψήφιση του Σχεδίου Ανάν. Που όμως δεν εμπόδισαν τον  Κυπριακό  λαό   να πει  ΟΧΙ .

Ο ψυχαναλυτής και φιλόσοφος Έριχ Φρομ έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για το «φόβο μπροστά στην Ελευθερία». Σήμερα  ελευθερία είναι η άρνηση του Μνημονίου, είναι η έξοδος από το τέλμα της υποταγής. Και αυτό προϋποθέτει την  άρνηση του φόβου:  Την άρνηση  που δεν θα μας κάνει απλώς υπερήφανους, αλλά  που θα είναι και  «θέση» για μια άλλη Ευρώπη.

Να ευχηθούμε λοιπόν, ό,τι το καλύτερο για το σημερινό ΠΑΣΧΑ. Κι ακόμη να ευχηθούμε  ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑ για του χρόνου,  μετά από μια αποφασιστική  νίκη ενάντια στο φόβο
ΥΓ. Φωτο Γιάννη Κοφινά : Νάρκισοι σε οροπέδιο της Οίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου