Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Φιλελεύθερη Συμμαχία‏

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι πολιτική κίνηση που οδήγησε στην δημιουργία πολιτικού κόμματος, το οποίο, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, αποσκοπεί να καλύψει αυτό που θεωρεί «κενό ύπαρξης ενός φιλελεύθερου κόμματος στην Ελλάδα, ανάμεσα στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ».
Ο πρώτος αρχηγός του κόμματος ήταν ο Φώτης Περλικός. Σημερινός εκλεγμένος αρχηγός είναι ο Γρηγόρη Βαλλιανάτος ο οποίος μάλιστα είναι και ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα.
Ανώτατο όργανο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας είναι το Συνέδριό της, το οποίο εκλέγει κάθε δύο χρόνια Πρόεδρο και μια 15μελή Διοικούσα Επιτροπή για τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος. Επιπλέον διαθέτει 6 θεματικές Πολιτικές Κινήσεις (Θεσμών, Κοινωνικής Συνοχής, Οικονομικής Ανάπτυξης, Ποιότητας Ζωής, Εξωτερικών/Άμυνας και Νεολαίας), στις οποίες συμμετέχουν ελεύθερα τα μέλη. Με δική τους πρωτοβουλία τα μέλη του κόμματος μπορούν να συστήσουν και Γεωγραφικές Πολιτικές Κινήσεις ενώ επίσης το καταστατικό θεσμοθετεί και επιτρέπει τάσεις εντός του κόμματος.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία συμμετείχε στις εθνικές εκλογές του 2007 λίγους μήνες μετά την ίδρυση της με υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας εκτός από την Πιερία, και συγκέντρωσε 0,1% των ψήφων καθιστάμενη 13ο κόμμα. Το 2010 συμμετείχε μέσω της κίνησης Πορτοκαλί στον συνδυασμό 'Δικαίωμα στην Πόλη' του Γιώργου Καμίνη που κέρδισε την Δημαρχία των Αθηνών.
Στις ερχόμενες εκλογές η Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει ανακοινώσει ότι θα κατέβει σε κοινό ψηφοδέλτιο με το κόμμα Δράση του Στέφανου Μάνου, αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται ως ξεχωριστό κόμμα.
Οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κινούνται στο χώρο του κλασσικού φιλελευθερισμού, προτάσσοντας την ατομική ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Μεταξύ των θέσεων που διατυπώνονται στην πολιτική διακήρυξη περιλαμβάνονται:
  • Η απόσυρση του κράτους από κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και η γενικότερη μείωση του δημόσιου τομέα.
  • Η μείωση της γραφειοκρατίας, των αναγκών επαφής κράτους-πολίτη και η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων
  • Η δραστική μείωση της φορολογίας και η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή
  • Η καθιέρωση κεφαλαιοποιητικού τύπου ασφαλιστικού συστήματος
  • Η ελευθερία ίδρυσης μη-κρατικών πανεπιστημίων και εφαρμογή του συστήματος κουπονιών εκπαίδευσης
  • Η καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του αρνητικού φόρου
  • Η αποποινικοποίηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
  • Ο πλήρης διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.
  • Η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας.
  • Η στήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ. (αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου