Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Χαμάς: Κίνηση-έκπληξη, εγκαταλείπει την Τεχεράνη!

Η Χαμάς δεν πρόκειται να αναμειχθεί σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ με φόντο το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δηλώνουν στον Guardian υψηλόβαθμα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του ριζοσπαστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν υπάρξει πόλεμος, η Χαμάς δεν θα είναι μέρος αυτού του πολέμου», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Σαλάχ Μπαρνταγίλ, υψηλόβαθμο μέλος της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, τονίζοντας ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να εκτοξεύσει πυραύλους στην ισραηλινή επικράτεια κατ’ απαίτηση της Τεχεράνης εφόσον η ίδια δεχθεί ισραηλινό πλήγμα στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. «Η Χαμάς δεν είναι μέρος στρατιωτικών συμμαχιών στην περιοχή. Στρατηγική μας είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας» τονίζει ο Μπαρνταγίλ.

Ανάλογες είναι οι θέσεις δεύτερου ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς που μιλά υπό καθεστώς ανωνυμίας. Δεν θα αναμειχθούμε σε κανενός είδους πόλεμο ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, σημειώνει. Η στάση της Χαμάς καταδεικνύει, σύμφωνα με τον Guardian, τη ρήξη της οργάνωσης με το Ιράν, βασικό οικονομικό χρηματοδότη της, και την εκ νέου «ευθυγράμμιση» με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα δημοφιλή κινήματα διαμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο.
Σε μια εντελώς «εναλλακτική» ερμηνεία βέβαια, η ενέργεια αυτή στέλνει και ένα μήνυμα συνδιαλλαγής και… κατά βάθος μετριοπάθειας στο Ισραήλ, υπό την έννοια ότι το να αρνείσαι να εφαρμόσεις το «ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου», δεν μπορεί παρά να τύχει ευνοϊκής υποδοχής. Να δούμε εάν εντοπιστεί στα παρασκήνια κάποια ισραηλινή ενέργεια υπό τη μορφή ανταλλάγματος, ταυτόχρονα όμως και ενός εμμέσου κινήτρου μπας και οι δυο πλευρές έρθουν πιο κοντά, έστω από ένα χιλιοστό τη φορά…
http://www.defence-point.gr/news/?p=39810
)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου