Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Ακριβέ μου φίλε κι αδελφέ ~ Επιστολή προς Κύπριους

του Θανάση Τζιούμπα, euprograms@kethea-ithaki.gr
 
 
Ακριβέ μου φίλε κι αδελφέ,
 
Σου γράφω σήμερα αφού διάβασα την είδηση για την πρωτοβουλία που πήρατε στο νησί, να συγκεντρώσετε τρόφιμα για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, πρωτοβουλία που θερμά καλωσόρισε κι ο πρέσβης της ελλαδικής κυβέρνησης, καταχρώμενος του συνθήματος  «είμαστε όλοι Έλληνες».
 
 Η αλληλεγγύη είναι στάση κοινωνική και πολιτική, δίνει περιεχόμενο στην ανθρώπινη υπόσταση και ως τέτοια αξίζει κάθε τιμή. Όμως το περιεχόμενο αυτό πολλές φορές αναδεικνύεται ή διαστρεβλώνεται από την μορφή, τον τρόπο που εκφράζεται.
 
Ο ελληνικός λαός δεν ζει στην υποσαχάρεια Αφρική, δεν έχει υποστεί τις συνέπειες κάποιου αναπόδραστου γεγονότος, μιας φυσικής καταστροφής, ούτε ενός πολέμου. Οι συνέπειες που υφίσταται είναι έργο πολιτικών που επέβαλαν πολιτικοί, που υπαγορεύουν οι κατοχικές δυνάμεις κι εκτελούν οι νέοι Τσολάκογλου ελέγχοντας την διακυβέρνηση. Ο πόλεμος δεν περιλάμβανε βομβαρδισμούς και νεκρούς στους δρόμους, η λεηλασία και η κατοχή ήρθε σε μια πατρίδα που παραδόθηκε αμαχητί από την ίδια της την ηγεσία. Οι νεκροί είναι αυτοί που γεμίζουν τις στατιστικές των αυτοκτονιών που παροξύνθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν είναι τα αδειανά ράφια δίχως τρόφιμα και ρούχα, αλλά οι αδειανές τσέπες που ορίζουν την ζοφερή καθημερινότητα, για ένα ραγδαία αυξανόμενο μέρος του λαού. Είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, η κατάρρευση των μισθών, η εξοντωτική φορολογία, η σχεδιασμένη καταστροφή της παραγωγής και της οικονομίας, η ανεργία. Είναι η συστηματική λεηλασία των φυσικών και ανθρώπινων πόρων της πατρίδας μας.
 
Απέναντι σ’ αυτό, τα καλά λόγια του πρέσβη -  εκπρόσωπου της κατοχικής κυβέρνησης, κρύβουν όχι μόνο μια συσκότιση των αιτίων αλλά και μια απόπειρα να αρπάξουν κι αυτό ακόμη που δεν μπορούν να μας δώσουν, την αξιοπρέπεια. Οι Έλληνες πρέπει να γίνουν αποδέκτες του φιλανθρωπισμού, παθητικοί λήπτες μιας βοήθειας που συλλέγεται, αξιοποιώντας μια εικόνα δυστυχίας που «απλά συνέβη», κάτι σαν τσουνάμι. Και μάλιστα μιας βοήθειας που θα συντονίσει και θα διανέμει η ίδια η εξουσία που ασκεί την κατοχή και συντονίζει την λεηλασία. Οι σχεδιαστές των πολιτικών που αποδομούν την δημόσια υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, την άμυνα, τις συστατικές δηλαδή υποχρεώσεις μιας συντεταγμένης πολιτείας, θα αναλάβουν με τυμπανοκρουσίες να διανείμουν το πενιχρό υποκατάστατο με την μορφή ελεημοσύνης στα θύματα τους.
 
Ακριβέ μου φίλε κι αδελφέ,
 
Τα χέρια των Ελλήνων είτε θα υψωθούν σε σφιγμένες γροθιές διεκδικώντας την ζωή τους πίσω, ή θα απλωθούν ζητιανεύοντας. Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στο αν θα απαιτούμε ή αν θα επαιτούμε. Κι αυτοί που έπνιξαν τις πλατείες της αντίστασης με τα χημικά και τους πραιτοριανούς τους, οργανώνουν το επόμενο βήμα, να αποσείσουν τις πολιτικές τους ευθύνες, να προβάλλουν παντού μια εικόνα ουδέτερης δυστυχίας και, πάνω απ’ όλα, να εθίσουν τον λαό στον ρόλο του επαίτη.
 
Όχι, δεν είμαστε όλοι Έλληνες. Αυτοί δεν είναι Έλληνες, αλλού ανήκει η ψυχή τους, μην τους ακούτε όταν μιλάν στο όνομα ενός λαού που τον καταδικάζουν στην υλική, κοινωνική και πνευματική μιζέρια.
 
Η πατρίδα μας έχει γίνει πια ένα μεγάλο Δίστομο για να δείξουν οι απόγονοι των «Βάφφεν Ες Ες» στους λοιπούς εταίρους τι τους περιμένει αν δεν αποδεχτούν αγόγγυστα τις εντολές τους. Ο λαός μας δεν είναι παρά ένα συλλογικό πειραματόζωο όπου κάποιοι Μέγκελε του μεταμοντέρνου φιλελευθερισμού δοκιμάζουν τις συνταγές τους.
 
Οι ελλαδίτες χρειάζονται την αλληλεγγύη σας. Μια αλληλεγγύη όμως που θα πρέπει να είναι πρώτιστα αγωνιστική, μια αλληλεγγύη που θα εμψυχώνει και θα ενδυναμώνει την θέληση για αντίσταση, που θα αναγνωρίζει και θα καταδεικνύει τον θύτη.
 
Ακριβέ μου φίλε κι αδελφέ,
 
Είναι άγια η πρόθεση σας. Όμως «Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.» .
 
Καλή Ανάσταση σε όλους κι όλες.
 
Θανάσης Τζιούμπας
Θεσσαλονίκη, 12 Απρίλη 2012
* * *
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Θανάσης Τζιούμπας είναι από τα κυριότερα στελέχη της Κίνησης Πολιτών Άρδην.Εδράζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι οικονομολόγος, συγγραφέας, αρθρογράφος, και εργάζεται στο χώρο της κοινωνικής υποστήριξης και θεραπείας εξαρτημένων ατόμων. Το 2010, όταν οι σιωνιστικές δυνάμεις επέδραμαν ενάντια στον Στόλο της Ελευθερίας που είχε προορισμό την Γάζα, συνελήφθει παράνομα και κρατήθηκε στο Ισραήλ μαζί με τους άλλους εθελοντές που επέζησαν της φονικής επίθεσης.
 
Ακολουθούν δείγματα του έργου του.
 
Αντίσταση ή εξαφάνιση, Θανάσης Τζιούμπας
Μέρος 1ο:
 
Τουρκία: Από την «επιτήδεια» στην «επιδέξια ουδετερότητα»
 
Γελοίοι έρωτες
"...Γη και ύδωρ και στο πολιτικό επίπεδο: Την στιγμή που η παράκρουση της ισραηλινής ηγεσίας (που εξισώνει την ασφάλεια του Ισραήλ με την δημιουργία no men land, πτώματα και ερείπια, σε όλη την περίμετρο του) την έχει φέρει σε δυσχερή πολιτική και διπλωματική θέση, την στιγμή που το αίμα από την δολοφονική επίθεση στην φλοτίλα και οι διεθνείς αναταράξεις που προκάλεσε δεν έχουν ακόμα στεγνώσει, το καθεστώς Παπανδρέου αναλαμβάνει, μόνο αυτό, να δώσει στους κατά συρροή φονιάδες το δεκανίκι που χρειάζονται για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.":
 
Η απολογία ενός μισθωτού
 
Μια συλλογή άρθρων του Θανάση Τζιούμπα στο Άρδην:
 
 
Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου