Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

“Why I chose a gun”: Η ομιλία του Ολλανδού Α/ΓΕΕΘΑ

Θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις για την ομιλία του Ολλανδού Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Peter van Uhm, με τίτλο “Why I chose a gun”, (http://www.ted.com/talks/peter_van_uhm_why_i_chose_a_gun.html?source=email#.T342zY5B3TZ.email) η οποία φαίνεται ότι εντυπωσίασε πολλούς και κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο. Παρατήρησα μάλιστα ότι από κάποιους αποστέλλεται ειδικώς στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, σαν να την προτείνουν ως υπόδειγμα.
Η ομιλία δόθηκε σε μη στρατιωτικό ακροατήριο και οργανώθηκε στο Άμστερνταμ από την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση TED που έχει ως σκοπό την ενθάρρυνση και διάδοση σημαντικών ιδεών, δίνοντας βήμα σε “the world’s smartest thinkers, greatest visionaries and most-inspiring teachers, so that millions of people can gain a better understanding of the biggest issues faced by the world”.
Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι ότι ο Ολλανδός Α/ΓΕΕΘΑ είναι καλός ομιλητής, με εξαίρετα αγγλικά και ευαισθητοποιεί τους ακροατές του, διατυπώνοντας έναν λόγο ολίγον… ποιητικό, στοχεύοντας στο συναίσθημα. Εκφράζει μάλιστα απόψεις που εντυπωσιάζουν και συγκινούν. Θα πρέπει ωστόσο να δούμε κάποια πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις:
1)      Στην ιστοσελίδα του TED σημειώνεται: «Peter van Uhm is the Netherlands’ chief of defense, but that does not mean he is pro-war. …he explains how his career is one shaped by a love of peace, not a desire for bloodshed – and why we need armies if we want peace.» Θεωρούν δηλαδή ότι αποτελεί κάτι σαν «φαινόμενο» αφού… παρόλο που  είναι Α/ΓΕΕΘΑ είναι υπέρ της ειρήνης και δεν επιθυμεί το αίμα (!!!). Προφανώς, κατά τη γνώμη τους, κάθε στρατιωτικός και ειδικώς αν είναι αρχηγός, είναι πολεμοχαρής και… διψάει για αίμα. Άρα… εδώ έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση στρατιωτικού!!!
2)      Ο Ολλανδός Α/ΓΕΕΘΑ ηγείται των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας που δεν έχει εχθρούς, δεν προστατεύει σύνορα, δεν ανησυχεί για την άμυνα της χώρας. Σχετικά λίγα τα οπλικά συστήματα, ελάχιστες οι ασκήσεις, ασήμαντες οι ώρες πτήσεις. Ο ίδιος δεν έχει ανάγκη να επισκεφθεί μονάδες στα σύνορα, να επιθεωρήσει έργα οχύρωσης, να μεριμνά, νύχτα-μέρα, για το ηθικό και την ετοιμότητα των δυνάμεων. Πρέπει λοιπόν να πείσει το ακροατήριό του, και προφανώς μέσω αυτού τον ολλανδικό λαό, για ποιους λόγους είναι ανάγκη να υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ωραίες φράσεις που εντυπωσιάζουν το ακροατήριο  (που προφανώς δεν έχουν υπηρετήσει στις ΕΔ, αφού δεν υπάρχει εκεί στρατιωτική θητεία), επιδιώκοντας να πείσει για το αυτονόητο.
3)     Προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις του κάνει και αναφορά στον Β’ΠΠ, και, απευθυνόμενος στο θυμικό του ακροατηρίου, εξηγεί ειδικώς το πώς ο πατέρας του δεν μπόρεσε να αντισταθεί στους Ναζί επειδή είχε… παλιό όπλο! Ο Ολλανδός Α/ΓΕΕΘΑ έχει την ατυχία να ηγείται των ΕΔ μιας χώρας που δεν πρόβαλε σοβαρή αντίσταση στα γερμανικά στρατεύματα, ούτε διακρίθηκε για την αντιστασιακή της δράση στη διάρκεια του πολέμου. Καθένας από μας θα μπορούσε με άνεση να του εξηγήσει τι έκαναν την ίδια εποχή οι δικοί μας πατεράδες, με επίσης παλιά όπλα. Όταν μιλάμε για την αξία των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας είναι επιβεβλημένο να λαμβάνουμε υπόψη και την ιστορία. Και στην περίπτωση αυτή ο Ολλανδός Α/ΓΕΕΘΑ έχει ατυχήσει.
4)     Τονίζεται, στην ιστοσελίδα του TED, ιδιαιτέρως η φράση του ότι, έχει ανάγκη το όπλο “not to shoot, not to kill, not to destroy, but to stop those who would do evil, to protect the vulnerable, to defend democratic values, to stand up for the freedom we have to talk … about how we can make the world a better place”.
  • Καταρχήν, πρόκειται για κοινοτοπίες που θα μπορούσε να τις πει ο καθένας από μας, και οι οποίες έχουν στόχο να συγκινήσουν ή να εντυπωσιάσουν, ίσως ακόμα και να απαντήσουν στους «αντιρρησίες συνειδήσεως» και σε κάθε αντιμιλιταριστή της πατρίδας του.
  • Δεύτερον, όταν δεν έχεις εχθρό μπορείς να το… παίζεις άνετος και να «πουλάς» ειρηνικό πνεύμα και όμορφες λέξεις για δημοκρατία και ελευθερία, για να… κάνεις τον κόσμο καλύτερο.
Κατά τα άλλα, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ομιλία, με εξαιρετική «σκηνική» παρουσία, αλλά δεν μπορεί να συγκινήσει όλους, και προπαντός εμάς που χρειαζόμαστε το όπλο για πολύ σοβαρότερους λόγους.
 http://parisis.wordpress.com/2012/04/22/why-i-chose-a-gun-%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B8%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου