Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ των κομμάτων,τα Abrams και το σπίτι του Καβάφη!Τι σχέση έχουν;







Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Βλέποντας τα κακόγουστα -στις περισσότερες περιπτώσεις- κομματικά τηλεοπτικά σποτ της προεκλογικής περιόδου,θυμήθηκα τα 30 εκατομμύρια ευρώ που πήραν τα κόμματα για να …εξυπηρετηθούν. Δεν μπορείς παρά να μελαγχολείς. 30 εκατομμύρια ευρώ για να μας λένε αόριστα και καθόλου πειστικά ότι έχουν την συνταγή να μας σώσουν από την ασθένεια την οποία οι ίδιοι μας “μπόλιασαν” .Έλεος!

Η μελαγχολία όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στην οργή.Γιατί αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού και να πιάσουν τόπο.Δεν θα φέρουν…την ανάπτυξη που μας τάζουν με τα σποτ οι πολιτικοί αρχηγοί,αλλά θα μπορούσαν να “κλείσουν τρύπες” που είναι επείγον να κλείσουν.

Δυο παραδείγματα που μπορεί να σας φανούν τελείως άσχετα. Αλλά κατά τη γνώμη μας δεν είναι.

Το πρώτο έχει να κάνει με την περιβόητη πλέον προμήθεια των 400 αρμάτων μάχης Abrams από την Αμερική. Αναζητούν λένε στο ΥΕΘΑ ,εναγωνίως 10 εκατομμύρια -ίσως να΄ ναι και λιγότερα- για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Κι επειδή …η αναζήτηση δεν έχει αποτέλεσμα υπάρχουν ανησυχίες. Που δεν υπήρξαν για τα 30 εκατομμύρια των κομμάτων.

Το δεύτερο έχει να κάνει με ένα σπίτι-μνημείο,ενός Έλληνα ποιητή που σαν χθες το 1933 πέθανε. Το σπίτι του Κώστα Καβάφη στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει να κατεδαφιστεί από τον Αιγύπτιο ιδιοκτήτη του οικοδομικού τετραγώνου που θέλει να σηκώσει…πολυκατοικία! Γνωρίζοντας την αξία του,ζητά ένα αστρονομικό για τα δεδομένα της Αιγύπτου ποσό. 1 εκατομμύριο ευρώ για να πουλήσει το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται και το σπίτι-μνημείο του Καβάφη.Εκτός από έναν Αιγύπτιο δικηγόρο που οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας έχουν εξουσιοδοτήσει να ασχοληθεί με την υπόθεση δεν γνωρίζουμε άλλος από την Αθήνα να ασχολείται!

Θα πείτε “ο κόσμος καίγεται κι εσύ ασχολείσαι με το σπίτι του Καβάφη”; Ναι. Γιατί εθνική ισχύς μιας χώρας δεν είναι μόνο τα κανόνια της και τα όπλα της,αλλά και ο πολιτισμός της και η γλώσσα της με τα οποία μπορεί να “επιβληθεί” παντού.Δεν το ΄χα καταλάβει κι εγώ καλά ,μέχρι που επισκέφθηκα το σπίτι του Καβάφη,το Πάσχα.Κι εκεί με υποδέχτηκε ένας Αιγύπτιος που άκουγε τη Λαμπέτη να απαγγέλει Καβάφη και διάβαζε μανιωδώς ελληνική γραμματική για να δώσει εξετάσεις “και να πάρει το δίπλωμά του”. Εκεί κατάλαβα ότι το “οπλοστάσιό” μας είναι πολύ πλούσιο,αλλά κανένας από όσους μας κυβερνούν ή θέλουν να μας κυβερνήσουν δεν το΄ χουν καταλάβει.Γι΄ αυτό και “τσέπωσαν” τα 30 προεκλογικά εκατομμύρια για να τα κάνουν ανόητα προεκλογικά σποτς.Που είτε δεν τα βλέπει κανείς,είτε όποιος τα βλέπει αρχίζει να μιλάει…”γαλλικά”.

Υ.Γ. Ότι η κρίση μαστίζει τη χώρα και τους πολίτες δεν πρέπει να μας οδηγήσει στη λογική “άστα όλα να χαθούν,άστα όλα να καούν”.Πρέπει να σώσουμε ότι μπορούμε και κυρίως ότι αποδεικνύει και τονίζει την αξία αυτής της χώρας και των ανθρώπων της.Αυτό είναι πραγματικό όπλο.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου