Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Είναι το νόμιμο και ηθικό;

Μια ακόμα από τις πολλές ανοησίες που διακινούν τα κανάλια και εύκολα χάφτει το κοινό είναι το τσιτάτο: "είναι νόμιμο, αλλά είναι και ηθικό";

Ένα τέτοιο ερώτημα είναι ανόητο, στερείται δηλαδή νοήματος.

Απόδειξη:
  1. Ας υποθέσουμε ότι κάτι που είναι νόμιμο δεν είναι ηθικό, αυτό σημαίνει πως κάποιος νόμος είναι ανήθικος.
  2. Ανήθικος νόμος προυποθέτει ανήθικους νομοθέτες, γιατί θα ήταν αδύνατο ηθικοί νομοθέτες να δημιουργήσουν ανήθικους νόμους.
  3. Σε κοινωνία όπου ισχύει το πολίτευμα του αντιπροσωπευτισμού, όπως στην Ελλάδα, οι νομοθέτες εκλέγονται απ' ευθείας απ' το λαό. Άρα ανήθικοι νομοθέτες σημαίνει ανήθικος λαός, γιατί θα ήταν αδύνατο ηθικός λαός να εκλέγει ανήθικους αντιπροσώπους του.
  4. Επομένως αν ο νόμος είναι ανήθικος τότε και ο λαός είναι ανήθικος και άρα δεν μπορεί να διαμαρτύρεται επ' αυτού. Ή αλλιώς ειδωμένο, ο νόμος ανταποκρίνεται στην τρέχουσα ηθική του λαού.
Όπερ έδει δείξαι.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η ηθική δεν είναι σταθερή αλλά αλλάζει ανά κοινωνία και εποχή. Πχ. στην αρχαία Ελλάδα ήταν ηθικό να έχεις δούλους και οι νόμοι το προέβλεπαν. Αντίθετα στη σύγχρονη Ελλάδα κάτι τέτοιο θεωρείται απαράδεκτο από την τρέχουσα ηθική και οι τρέχοντες νόμοι συμβαδίζουν.
Όταν ο ιστορικός προσπαθεί να καταλάβει την επικρατούσα ηθική μέσα σε μια αρχαία κοινωνία πριν αιώνες, αυτό που κάνει είναι να ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ της κοινωνίας αυτής.
Γιατί οι νόμοι κάθε κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη εποχή αποτυπώνουν ΠΑΝΤΑ την ηθική της συγκεκριμένης κοινωνίας τη συγκεκριμένη εποχή.
http://krisiaka.blogspot.com/2012/02/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου