Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Προδομένη Πρωτομαγιά

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
του Πανίκου Νεοκλέους, neopana@cytanet.com.cy
 
 

Την πρωτομαγιά συνηθίσαμε να τη θυμούμαστε μόνο σαν γιορτή είτε για τις μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων, είτε σαν γιορτή της Άνοιξης. Συνήθως κανένας δε θυμάται το τι έγινε την 1η Μαΐου 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.  Εκείνη τη μέρα 200 Έλληνες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους Γερμανούς. Στον ένα από αυτούς, τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα, προτάθηκε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των μελλοθανάτων. Τότε, ο Ναπολέων, απευθυνόμενος στον Γερμανό Διοικητή του λέει:
 
"Δέχομαι, κύριε Διοικητά, με τον όρο ότι, δεν πρόκειται να αντικατασταθώ από άλλο σύντροφο μου".
 
Τελικά ο Ναπολέων δολοφονήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους 199. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τον Αντώνη Βαρθολομαίο, στρατοπεδάρχη Χαϊδαρίου.
 
Εξήντα χρόνια αργότερα, Τ/Κ και Ε/Κ οργανώνουν στον Δήμο Καισαριανής, ομαδική έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής στη μνήμη των 200 Ελλήνων. Λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια, δέκα Τ/Κ (πλήρωσαν οι ίδιοι τα έξοδα μετάβασης τους), μαζί με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καλλιτεχνών (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑΛ) Πανίκο Νεοκλέους, τον τότε Δήμαρχο Καισαριανής κ. Σπύρο Τζόκα και σχεδόν ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτουν λουλούδια στη μνήμη των Ελλήνων και κάνουν συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο του Σκοπευτηρίου δυο φυτών ελιάς τα οποία μεταφέρθηκαν από την Κύπρο.
 
Εκτός από το ίδιο το γεγονός για το οποίο δεν έγινε ΚΑΜΙΑ αναφορά από τα κυπριακά ΜΜΕ, την επομένη, 25 Ιανουαρίου 2006, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου (Πανίκου Νεοκλέους), του Γραμματέα (Μπερτάν Σογιέρ) και του Ταμία (Σερχάν Γκαζίογλου) του ΠΑ.ΣΥ.ΚΑΛ με στέλεχος του ΣΥΝ, στέλεχος του ΑΚΕΛ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον αξιωματούχο του ΣΥΝ, τον παρότρυνε να μη συνεργάζονται με τον ΠΑ.ΣΥ.ΚΑΛ επειδή "ο Σύνδεσμος δεν κάνει τίποτα".
 
Μετά το τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας, το στέλεχος του ΣΥΝ, ανέφερε στους Τ/Κ στην αγγλική γλώσσα, το διάλογο που είχε με το στέλεχος του ΑΚΕΛ (σημειωτέον ότι, τρεις περίπου μήνες αργότερα, το στέλεχος του ΑΚΕΛ διορίζεται Πρόεδρος ΔΣ ημικρατικού οργανισμού).
 
Παρόμοιες συμπεριφορές από μέρους το ΑΚΕΛ απέναντι στον μοναδικό κοινό Σύνδεσμο έγιναν αρκετές άλλες  – κατέχω αποδειχτικά στοιχεία - μέχρι που τελικά κατάφεραν να τον διαλύσουν.
 
Αν εκείνος ο Σύνδεσμος δεν έκανε τίποτα, ποιες εκδηλώσεις οργανώνει το ίδιο το ΑΚΕΛ; Μήπως θα περιμένει μέχρι τον επόμενο χειμώνα για να οργανώσει την επόμενη κοινή εκδρομή Ε/Κ και Τ/Κ στα χιόνια ή θα πληρώσει κάποιους (βλέπε πρόσφατη περίπτωση Νταλάρα) για να κάνει κάποια συναυλία;
 
Εμείς, Ε/Κ και Τ/Κ, για πολλά χρόνια τώρα, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή εθνικότητα, θυμούμαστε και τιμούμε όλους όσους αγωνίζονται για πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, χωρίς κομματικές ή προσωπικές φιλοδοξίες.
 
Πανίκος Νεοκλέους (συγγραφέας)
 
* * *
 
Περισσότερα για τον Συγγραφέα, και Σχόλιο της Ομάδας Σύνταξης
 
Ο Πανίκος Νεοκλέους συμμετείχε μαζί μας στις λαϊκές κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων στις εκδηλώσεις των 100 ημερών του καλοκαιριού μπροστά από το Προεδρικό. Έχει γράψει το "ΑΓΝΟΗΘΕΝΤΕΣ 1974" και "ΜΝΗΜΕΣ". Υποστηρίζει, όπως και εμείς, την ορθή συμφιλίωση και επανένωση με τους ΤουρκοΚύπριους σε κλίμα δικαιοσύνης και ειρήνης.
 
Πιο κάτω παραθέτουμε πολλές παραπομπές με το έργο του που εμπλουτίζει με ανθρωπιά την ανεξάρτητη Αριστερά και στερεώνει τον αληθινό Διεθνισμό στον τόπο μας. Η μικρή εικόνα στην εισαγωγή του άρθρου μας είναι από πίνακα του συγγραφέα. Έχει τίτλο "Κατεχόμενη Λευκωσία".
 
Η επαίσχυντη συμπεριφορά της ηγεσίας του ΑΚΕΛ εναντίον των αντι-ιμπεριαλιστικών Δικοινοτικών ομάδων, οργανώσεων και εκδηλώσεων που αναφέρει ο συγγραφέας δεν είναι ούτε τυχαία ούτε και μεμονωμένη. Αποτελεί διαχρονική πολιτική του κόμματος.
 
Σας προσκαλούμε να διαβάσετε το κείμενο μας με τίτλο
Οι Αντιστασιακοί ΤουρκοΚύπριοι Απαντούν"
όπου και παρατίθενται οι λεπτομέρειες ακόμα μιας πολύ χειρότερης τέτοιας επίθεσης.
 
Μα δεν τελειώνει εδώ το κακό. Μια ανυπόφορη μας δημοσίευση που αποτελείται μόνο από τίτλους και παραπομπές σε άλλα άρθρα είναι μια ανθολογία κειμένων από αντιστασιακούς ΤουρκοΚύπριους και από μέλη δικά μας που δείχνει πέρα για πέρα την αληθινή πολιτική του κυβερνώντος κόμματος προς την επανένωση των ΕλληνοΚυπρίων με τους ΤουρκοΚύπριους. Έχει τίτλο:
Κυπριοεθνικισμός, Ρατσιστική Διζωνική και ταύτιση με τον Ιμπεριαλισμό
 
 
Για μας ο Διεθνισμός παραμένει όχι μόνο ένα "όνειρο θερινής νυκτός" αλλά μαζί με τη Δικαιοσύνη και την αποχώρηση ή και εκδίωξη του στρατού κατοχής είναι το μόνο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να κτίσουμε μια μελλοντική ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, βασισμένη στην αληθινή αποδοχή, το σεβασμό και το αγκάλιασμα της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας έκαστης κοινότητας και ατόμου. Απορρίπτουμε με αηδία τον ΕθνοΦυλετισμό που υιοθέτησαν οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ βάση του οποίου υποστηρίζουν τη ρατσιστική Διζωνική "λύση" που προσπαθούν να μας επιβάλουν με τη δύναμη του κατοχικού στρατού και των ξένων προαγωγών αυτής της ανωμαλίας. Θα την πολεμήσουμε με κάθε μέσο.
 
Η Πρωτομαγιά, μέρα της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης των λαών δεν μπορεί για μας να αφορά μόνο τα παραμύθια της ψευδο-αριστεράς. Το νόημα της Πρωτομαγιάς μας επιτάσσει το ψηλάφημα της πολιτικής πραγματικότητας στον τόπο μας: διαχρονική Κατοχή, και διαχρονική προδοσία από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, τόσον εις βάρος της απελευθέρωσης μας όσον και εις βάρος του Διεθνιστικού Σοσιαλισμού.
 
Κλείνουμε με ένα κείμενο που γράφτηκε από τον Σόλωνα Αντάρτη, μέλος της Ομάδας Σύνταξης, που είχε δημοσιευτεί ως σχόλιο κάτω από το άρθρο με τίτλο "Η ΠΕΟ απειλεί και επιτίθεται σε αντικατοχικούς ΤουρκοΚύπριους".
 
 
Δεν θα Περάσουν
του Σόλωνα Αντάρτη, solon_antartis@yahoo.com
 
Η αλαζονία, η επιθετικότητα και τα ψέματα των ψευδοαριστερών οργανώσεων που περιλαμβάνουν τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ και της ΠΕΟ δεν είναι κάτι καινούριο για όλους εμάς που συμμετείχαμε στις διεθνιστικές αντι-ιμπεριαλιστικές προσπάθειες πολλών κοινοτήτων του νησιού μας.
 
Όλοι μας που παραστήκαμε σε εκδηλώσεις και πορείες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους σχεδιασμούς του ζήσαμε από πρώτο χέρι την αισχρή συμπαιγνία των με τον Κρατικό μηχανισμό και τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές.
 
Οι συνειδητές προσπάθειές τους κάθε φορά να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους δείχνει και το αγαθό των προθέσεών τους.
 
Για όλους εκείνους ανάμεσα μας που πάσχουν από το σύνδρομο της επιλεκτικής μνήμης θέλω να υπενθυμίσω ότι οι πράξεις και η δράση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ είναι ακριβώς οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια. Με τη βοήθεια ατόμων-συνειδητών πρακτόρων τους- μέσα στην εναλλακτική κοινότητα και με την ανοχή και τη συμπαίγνια των ούτω καλούμενων ανεξάρτητων αριστερών οργανώσεων προσπάθησαν να χειραγωγήσουν και να καπελώσουν κάθε ανεξάρτητη αντι-ιμπεριαλιστική προσπάθεια.
 
Αφού γέμισαν το πολιτικό πεδίο με κενά συνθήματα επιτέθηκαν ενάντια σε κάθε φωνή αντίστασης στους σχεδιασμούς τους με δηλητηριώδης επιθέσεις, διασπορά φημών και ψεμάτων, απειλές και πραγματική βία.
 
Η ανακοίνωση του YKP δίνει ένα πραγματικό, ηθικό και ουσιαστικό τέλος στα ψέματά τους. [Σ.Σ. Στην ανακοίνωση η Τ/Κυπριακή οργάνωση φανερώνει την επίθεση που δέχτηκε από το ΑΚΕΛ.]
 
Έχουμε βιώσει την ίδια ακριβώς συμπεριφορά σε πολλές εκδηλώσεις, συναντήσεις και πορείες από τα πιόνια και τους συνεργάτες των ηγεσιών των ΑΚΕΛ, ΠΕΟ και ΕΔΟΝ και τη συνεργασία τους με τον Κρατικό μηχανισμό και κυρίως με την αισχρή σχέση των με την αστυνομία.
Για χάρη της ιστορίας θα ήθελα να θυμίσω κάποιες από τις βρωμιές τους:
 
Μέλη του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ συνεργαζόμενοι με την αστυνομία στοχοθέτησαν αναρχικούς στην μεγαλύτερη αντιπολεμική πορεία της τελευταίας δεκαετίας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ το Μάρτιο του 2003. Μέλη της αστυνομίας επιτέθηκαν και έδειραν αναρχικούς, τους συνέλαβαν και με πλαστές κατηγορίες τους έριξαν στη φυλακή. Τα μέλη των ΑΚΕΛ, ΠΕΟ και ΕΔΟΝ κατεύθυναν ουσιαστικά την αστυνομία λέγοντάς:
"Πιάστε τον τούτον εν αναρχικός!"
 
Συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής των Βρετανικών βάσεων στην Επισκοπή και το Ακρωτήρι στοχοθετώντας αναρχικούς και ανεξάρτητους ακτιβιστές σε διαμαρτυρία ενάντια στις Βρετανικές βάσεις τον ίδιο περίπου χρόνο. Οι οργανωτές εγκατέλειψαν τους διαδηλωτές στα γκλόμπ των κατοχικών δυνάμεων σε εκδήλωση στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.
 
Αρνήθηκαν να δώσουν τη σκηνή στην ομάδα θεάτρου του ΤουρκοΚυπριακού Πολιτιστικού κέντρου Baraka σε πορεία ενάντια στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Η ομάδα παρουσίασε το θεατρικό της στο ανεξάρτητο τμήμα της πορείας την ώρα που τα μέλη της ΕΔΟΝ έμπαιναν στα λεωφορεία για να φύγουν.
 
Αρνήθηκαν να περιμένουν την άφιξη των ΤουρκοΚυπρίων στο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας για την ίδια πορεία. Στις διαμαρτυρίες και επικλήσεις μας να περιμένουν και ότι οι συμπατριώτες μας περνούν το οδόφραγμα απάντησαν:
"Εμείς λέμε πότε να ξεκινήσουμε!"
 
Συνεργάστηκαν με την αστυνομία, απείλησαν και ανάγκασαν ομάδα αναρχικών να αφαιρέσει το πανό τους από την εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που οργάνωνε η ΠΕΟ την 1η Μαίου 2007.
 
Αρνήθηκαν το δικαίωμα σε ΤουρκοΚύπριους συντρόφους να μιλήσουν στην πορεία ενάντια στην πρεσβεία του Ισραήλ το 2008. Στην πορεία κύριος ομιλητής ήταν ο νυν ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 
Κατά τη διάρκεια της πορείας μέλη των ελεγχόμενων από την ηγεσία του ΑΚΕΛ οργανώσεων επιτέθηκαν και έδειραν μέλη ομάδας αναρχικών, σκίζοντας τις σημαίες και τα φυλλάδια των.
 
Αυτή είναι η συνειδητή πορεία που η ηγεσία των οργανώσεων ΑΚΕΛ, ΠΕΟ και ΕΔΟΝ έχει επιλέξει.
 
Η επίθεση ενάντια τα μέλη του YKP δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ήσσονος σημασίας.
 
Είναι η επιτομή της συνειδητής και καλά σχεδιασμένης πολιτικής των για επιβολή της "τελικής λύσης" διζωνικής στο λαό μας.
 
Η ανακοίνωση του YKP αποκαλύπτει επιτέλους την προδοσία και τους σχεδιασμούς τους σε όλη την κοινωνία και στις χιλιάδες των γνήσιων αριστερών ανάμεσα στους κύκλους των ανθρώπων του ΑΚΕΛ και της αριστεράς.
 
Δε θα περάσουν.
 
Σόλων Αντάρτης
* * *
 
 
Ομιλία του Πανίκου Νεοκλέους στη μεγαλειώδη διαδήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό:
 
Επενδύσεις, Ήθος και Αληθινές Ανάγκες
του Πανίκου Νεοκλέους
 
Που είναι ο Σοσιαλισμός; Που είναι η Δημοκρατία;
του Πανίκου Νεοκλέους
 
Κόλακες και Βρυκόλακες
 
Πανίκος Νεοκλέους
 
Του Λάζαρου Α. Μαύρου
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ
 http://cyprus.indymedia.org/node/4596

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου