Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρατάνε την αναπνοή τους



Σε αναβρασμό βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η αποψινή ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εντολή για σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, δήλωσε προσερχόμενη στην Βουλή η Βάσω Παπανδρέου, δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία ότι θα ψηφίσει "ναι" στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης αναφέρει ότι "αν έστω στο παρά πέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθεί παρωδία".

Δικαιωμένη από τις εξελίξεις δήλωσε η Εύα Καϊλή, η οποία ωστόσο δεν ξεκαθάρισε τη στάση της για το τι πρόκειται να πράξει στη ψηφοφορία. Τόνισε ότι θα συνεκτιμήσει τα δεδομένα, λέγοντας ότι όλα είναι ρευστά. Κατήγγειλε δε ότι δέχθηκε απίστευτη επίθεση.

Αναμένω από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου, δήλωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, επισημαίνοντας ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης τόνισε: "Ζούμε ένα παράδοξο, να ψηφίσουμε μία κυβέρνηση που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας. Δίνω εντολή για να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με επικεφαλής εθνικής αποδοχής". Και πρόσθεσε ότι "ο κ. Παπανδρέου δεν είπε ξεκάθαρα τι θα κάνει".

"Απόψε το ΠΑΣΟΚ θα πάει συντεταγμένα για να κλείσει αυτός ο κύκλος" δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Σηφουνάκης, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκονται οι υπουργοί μνημόνευσε την φράση του Β. Πολύδωρα: "Αγγαρεία κάνω, βάρος φέρω".

"Ναι στη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης και καθορισμό εύλογου χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές", προτείνει σε γραπτή δήλωση της, η Άντζελα Γκερέκου.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο Τ. Χυτήρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ τάχθηκε υπέρ των άμεσων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "η στιγμή μας υπερβαίνει", ενώ υπογράμμισε ότι "ο κ. Σαμαράς δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων".

Να υπερψηφιστεί σήμερα η κυβέρνηση και στη συνέχεια να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ζήτησε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Η κ. Χριστοφιλοπούλου μίλησε για ολιγόμηνη διάρκεια της κυβέρνησης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να συναφθεί η δανειακή σύμβαση και πρόσθεσε: "Από εκεί και πέρα, αμέσως να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές".

Ο πρώην υπουργός Κ. Γείτονας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι "την ερχόμενη εβδομάδα, ει δυνατόν, θα πρέπει να έχουμε νέα μεταβατική κυβέρνηση". Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και πως ισχύει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θέτει όρο να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης".

"Εάν η προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν ευοδωθεί, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπέγραψαν χθες, Πέμπτη, το non paper που καλούσε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι έτοιμοι να ξεπαγώσουν την πρωτοβουλία τους", είπε ο Ντίνος Βρεττός, σε δηλώσεις του στο ρ/σ ΒΗΜΑ 99,5.

Να υπαχθούν στον έλεγχο του "πόθεν έσχες" σε περίπτωση που θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί οι υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης, προτείνει ο Δ. Κρεμαστινός.

"Θα επικρατήσει πολιτική σοφία και πολιτική ωριμότητα", δήλωσε ο Γ. Αμοιρίδης, σημειώνοντας ότι "θα είναι διευκρινιστική η θέση του πρωθυπουργού και όλα θα μπουν στη θέση τους".

Ο στόχος της κυβέρνησης κατά Βενιζέλο

Το στόχο της κυβέρνησης, να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης, περιέγραψε τηλεφωνικώς στους κυρίους Σόιμπλε, Γιούνκερ και Ρεν, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.

Παρέμβαση Λοβέρδου


Ξεκάθαρη δέσμευση από τον πρωθυπουργό να δρομολογήσει- στην ομιλία του- τις εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ζητεί ο Α. Λοβέρδος, σημειώνοντας- σε ανακοίνωση του- ότι "αν δεν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν έχω θέση στις πολιτικές διεργασίες".

Διαβάστε: Τα μεσάνυχτα κρίνονται όλα...
http://www.nooz.gr/greece/sta-kagkela-oi-vouleutes-tou-pasok

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου