Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πολιτικό χάος: Ναυάγησε η συνεννόηση- Παρελθόν το δημοψήφισμα

Ένα πολιτικό θρίλερ άνευ προηγουμένου εξελίσσεται από το πρωί, μετά το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο για το δημοψήφισμα.

Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις- ακολούθησε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας με τη ΝΔ για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία ναυάγησε λίγη ώρα μετά, με τον Α. Σαμαρά να ζητά από το βήμα της Βουλής την παραίτηση Παπανδρέου και την προσφυγή στις κάλπες.

Προηγήθηκε η ομιλία Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου γνωστοποίησε ότι προχωρά στη ψήφο εμπιστοσύνης και αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τη ΝΔ- όχι όμως στο πλαίσιο που είχε ζητήσει νωρίτερα ο Α. Σαμαράς.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "αυτό που διακυβεύεται στη χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι η υποχρέωση μας για να μείνουμε στο ευρώ". Γνωστοποίησε ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία προς τη ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα έθεσε το δικό του πλαίσιο για κυβέρνηση συνεργασίας, λέγοντας ότι θα καλέσουμε τη ΝΔ ως συνδιαπραγματευτή στο νέο πρόγραμμα

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας Παπανδρέου, το λόγο πήρε- χωρίς να προβλέπεται- η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εμφατικά τόνισε ότι "δεν μπήκε το πλαίσιο της συζήτησης όπως το συμφωνήσαμε στο υπουργικό Συμβούλιο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας".

Οργισμένη επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Βάσω Παπανδρέου. "Ντρέπομαι για την παράταξη και τη χώρα", τόνισε. "Οι χτεσινές εικόνες ήταν θλιβερές", υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι  "σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

"Δεν προχωράμε σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος", ανακοίνωσε από το βήμα της ΚΟ ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος κατέθεσε έναν "οδικό χάρτη" συνεννόησης για τα επόμενα βήματα στο πεδίο της συναίνεσης. Ο ίδιος είπε ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Πρόσθεσε δε πως ό,τι γίνει πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, διότι μέχρι τότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα και πρέπει να έχει γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί το PSI ("κούρεμα") το Μάρτιο του 2012 και τέλος να προχωρήσουν στην λαϊκή ετυμηγορία.

Σαμαράς: Ζήτησα την παραίτηση Παπανδρέου

"Ζήτησα την παραίτηση του κ. Παπανδρέου για να πάει η χώρα σε εκλογές υπό ομαλές συνθήκες", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επικοινωνία Παπανδρέου- Σαμαρά


Ο Γ. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου- νωρίς το απόγευμα- επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Α. Σαμαρά, προκειμένου να θέσουν σε συζήτηση το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστή στον κ. Σαμαρά την πρόθεσή του να υπάρξει συνεννόηση για την υλοποίηση της πρότασης του προέδρου της ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και ανακοίνωσε  τον ορισμό εκ μέρους της κυβέρνησης ως διαπραγματευτών από την κυβερνητική πλευρά των Ρέππα και Αθανασάκη.

Πηγές από τη ΝΔ
, ωστόσο, έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς είπε ότι η πρότασή του είναι συγκεκριμένη και δεν βρίσκει το λόγο να γίνει διαπραγμάτευση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά Παπανδρέου διαμηνύθηκε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί έως ότου διαπραγματευτεί με τον Α. Σαμαρά για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ανέφερε ότι η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα συνεχιστεί κανονικά.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την κίνηση Σαμαρά να δεχθεί το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Διαβάστε: Παπανδρέου: Διακυβεύεται η συμμετοχή μας στο ευρώ
Διαβάστε: "Παράθυρο" για κυβέρνηση συνεργασίας "άνοιξε" ο Παπανδρέου

Διαβάστε: Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο

Παρελθόν το δημοψήφισμα


"Το δημοψήφισμα δεν ήταν αυτοσκοπός", είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η προσφυγή σε αυτό έγινε επειδή δεν υπήρχε συναίνεση.

"Το διακύβευμα είναι
η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου", υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: "Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφόσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ".

"Είχαμε ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα", υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι αυτό μετέφερε στις Κάννες: "Τους είπα αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα".

Παρέμβαση Μέρκελ
Η Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε από τις Κάννες, ότι περιμένει από την Ελλάδα πράξεις και όχι ανακοινώσεις, μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου, που αναφέρθηκε σε μια πιθανή εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του. "Για μας, οι πράξεις είναι που μετράνε", δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20. Παρέμβαση και από Σαρκοζί.

Πληροφορίες που μετέδωσε το BBC και το Reuters αναφέρουν ότι μεταβατικός πρωθυπουργός θα οριστεί ο Λ. Παπαδήμος.

Διαβάστε: Προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση ζήτησε η ΝΔ

Διαβάστε: Γαλλογερμανικό τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Του υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκε συνάντηση Ραγκούση, Λοβέρδου και Διαμαντοπούλου, με τη συμμετοχή του Ηλ. Μόσιαλου.

Αφετηρία των εξελίξεων αποτέλεσε η δήλωση Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι "η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος". Με το "όχι" Βενιζέλου στο δημοψήφισμα τάχθηκε ο Α. Λοβέρδος και σειρά άλλων στελεχών.

Διαβάστε:
Καταιγισμός δηλώσεων από υπουργούς και βουλευτές διαμόρφωσαν κλίμα
 
http://www.nooz.gr/greece/ixiro-oxi-upourgon-sto-dimopsifisma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου