Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Προειδοποιεί ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τη χώρα μας για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
«Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών και η διαμόρφωση του προϋπολογισμού είναι υπόθεση των Ελλήνων και κανενός άλλου», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του μεσοπρόθεσμου κρατικού προϋπολογισμού ως το 2016, έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι «η τήρηση ευρωπαϊκών κανόνων και υποχρεώσεων είναι μια συμβολή στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – και η αλληλεγγύη δεν είναι ποτέ μονόδρομος».
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, στην οικονομία της και στις χρηματαγορές, προκειμένου να εφαρμοσθούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Ανέδειξε την προώθηση της ανάπτυξης ως βασική προτεραιότητα, καθώς, όπως ανέφερε, «η οικονομική σταθεροποίηση δεν αρκεί, αν και είναι απαραίτητη» και δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις ελληνικές προσπάθειες. «Ο ελληνικός λαός που επωμίστηκε τις συνέπειες μιας λανθασμένης οικονομικής πολιτικής στο παρελθόν, θα πρέπει να διαπιστώσει ότι οι προσπάθειές του δεν θα πάνε χαμένες και ότι θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε πάντως ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει συστάσεις προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων και συγκεκριμένα των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. «Απ’ ό,τι ξέρω, η τρόικα έχει δώσει σποραδικά κάποιες συμβουλές, βέβαια όχι δημόσια. Κυβερνήσεις όμως δεν κάνουν συστάσεις σε άλλες κυβερνήσεις πώς θα διαμορφώσουν τον κρατικό τους προϋπολογισμό. Όμως η Ευρώπη είναι μια κοινωνία δικαίου. Αυτό σημαίνει: όλοι πρέπει να τηρούν τις συμβάσεις. Από εμένα δεν θα υπάρξουν συστάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να αναλάβει την ευθύνη», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποσό που έχει κερδίσει ως σήμερα η Γερμανία από τους τόκους των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW, ο κ. Σόιμπλε συνέστησε να μη γίνονται καλύτερα τέτοιες ερωτήσεις, επειδή, «οι τόκοι που θα ζητούσε η KfW αν έδινε τα δάνεια αλλού θα ήταν υψηλότεροι».
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά στις επικείμενες εκλογές, νωρίτερα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν σημείωσε πως, αν και δεν θέλει να σχολιάσει τη διαδικασία, αφού ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την πολιτική πορεία της χώρας στο μέλλον, ευελπιστεί οι εκλογές να μη σταθούν εμπόδιο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πιστώσεων για την πορεία προς την ανάπτυξη. 
Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Mega σχετικά μετις επικείμενες εκλογές, τόνισε ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και «ελπίζουμε αυτό να γίνει».
Για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου