Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

"Δεν μπορώ να πιω ένα καφέ με τη γυναίκα μου"Για τον αντίκτυπο που είχε στην προσωπική του ζωή η υπογραφή του Μνημονίου, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος (και πρώην Οικονομικών), Γ. Παπακωνσταντίνου.

Είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορώ να κυκλοφορήσω στον κόσμο, να βγω έξω, να πιω έναν καφέ με τη γυναίκα μου".

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του πρώτου μνημονίου τη δεδομένη στιγμή για την επιβίωση της χώρας, χαρακτηρίζοντας "προδοσία το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας".

Επ' αυτού, "η υπογραφή του Μνημονίου αποτέλεσε τη μόνη διέξοδο για τη διάσωση της χώρας".

Και πρόσθεσε: "Το μνημόνιο ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να συνεχίσει η χώρα να συνεχίσει να στέκεται όρθια στα πόδια της".

Κληθείς να σχολιάσει τη δράση του ως υπουργού Οικονομικών, τόνισε ότι έλαβε αποφάσεις που δεν είχε δει ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, παραδεχόμενος παράλληλα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος προσωπικά έκαναν αρκετά λάθη.

Ερωτηθείς για το ποσοστό του ελλείμματος και κατά πόσο ισχύουν οι κατηγορίες περί "φουσκώματος", απάντησε: "Γιατί εγώ να φουσκώσω το έλλειμμα;".

Και συμπλήρωσε:
"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από την κυβέρνηση της ΝΔ 36 δισ. ευρώ έλλειμμα και 300 δισ. ευρώ χρέος".

"Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 10% και μετεκλογικά ότι θα φτάσει το 12% και έφτασε το 16% ακόμη και ο κ. Προβόπουλος το υποεκτίμησε τελικά", πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την γνωστή δήλωση περί Τιτανικού, είπε: "Από την ημέρα που έκανα τη δήλωση περί Τιτανικού, τα spreads δεν κουνήθηκαν για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Η επιστροφή στις αγορές το 2011 ήταν εκτίμηση της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ".

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του Γ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι "έκανε και επιμέρους λανθασμένες επιλογές, αστοχίες ή καθυστερήσεις αλλά αντιμετώπισε ένα πολύπλευρο πρόβλημα, πάλεψε, ταξίδεψε στην Ευρώπη και κατάφερε να στηθεί ένας μηχανισμός βοήθειας εκ του μηδενός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου