Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Επʼ αόριστον και χωρίς επιστροφή απεργία πείνας των Κούρδων‏

Απεργία πείνας επʼ αόριστον και χωρίς επιστροφή
Λευτεριά στον Οτσαλάν για τη λύση του Κουρδικού ζητήματος
Να παρέμβει αμέσως η ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Πρόληψη των Βασανιστηρίων


Από τη 1 Μαρτίου ξεκίνησε στις τουρκικές φυλακές μια μεγάλη απεργία πείνας, στην οποία συμμετέχουν σήμερα 400 φυλακισμένοι Κούρδοι αγωνιστές.

Συμπαραστεκόμενοι στη μεγάλη αυτή αγωνιστική εκδήλωση, 15 Κούρδοι αγωνιστές έχουν ξεκινήσει από τη 1 Μαρτίου απεργία πείνας στο Στρασβούργο.
Η αγωνιστική αυτή εκδήλωση μετατράπηκε τώρα σε επʼ αόριστον και αμετάκλητη απεργία πείνας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής άρνησης του Κουρδικού λαού από την τουρκική κυβέρνηση. Μεταξύ των απεργών πείνας υπάρχουν δυο εκλεγμένοι βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).

Από το 2009, με τους νόμους για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εξαπολύθηκε ένα κύμα συλλήψεων μελών και στελεχών των κουρδικών πολιτικών κομμάτων, και φυλακίστηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι, συνδικαλιστές και φοιτητές. Συνολικά φυλακίστηκαν πάνω από 6000 άνθρωποι.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο πρόεδρο Οτσαλάν και στο τουρκικό κράτος δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα και σταμάτησαν το 2006. Όμως ο πρόεδρος Οτσαλάν είναι ο μόνος εκπρόσωπος του Κουρδικού λαού και η συνεχιζόμενη επτάμηνη απομόνωση του δείχνει πως η Τουρκία απομακρύνεται από το δρόμο της ειρήνης και προχωρεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Οι Κούρδοι αγωνιστές έκαναν πρόσφατα μια μεγάλη πορεία από τη Γενεύη στο Στρασβούργο, μέσα σε θερμοκρασίες πλην 20 βαθμών. Στο τέλος της πορείας έγινε στο Στρασβούργο μια μεγάλη συγκέντρωση 60 χιλιάδων κόσμου, με σύνθημα «Λευτεριά στον Οτσαλάν, αναγνώριση του Κουρδιστάν». Παρʼ όλα αυτά, οι αγώνες του Κουρδικού λαού και των φίλων του δεν έχουν ακόμη ευαισθητοποιήσει τη κοινή γνώμη για τη κατάσταση στο Κουρδιστάν. Η εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας αναγκάζει τους Κούρδους αγωνιστές να αναλάβουν μέσα και έξω από τις φυλακές αυτή την απεργία πείνας επ' αόριστον και χωρίς επιστροφή, για να ευαισθητοποιήσουν και να προτρέψουν σε δράση για το Κουρδιστάν.

Α ι τ ή μ α τα   τ ω ν   α π ε ρ γ ώ ν   π ε ί ν α ς

1.  Το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι χώρες-μέλη να εξασφαλίσουν το συντομότερο την υγεία και την ασφάλεια του προέδρου Οτσαλάν, που κινδυνεύουν σοβαρά.

2.  Να καταργηθεί η αυστηρή απομόνωση του Οτσαλάν, που προκαλεί ακραία ανησυχία και μπορεί να γίνει αιτία για μεγάλο πόλεμο και αμέτρητους θανάτους. Να δημιουργηθεί επειγόντως ένα περιβάλλον στο οποίο ο Οτσαλάν να μπορεί να συναντάται με τους δικηγόρους του.

3.  Να αναληφθούν ενέργειες για την απελευθέρωση του Οτσαλάν και μια ειρηνική λύση του Κουρδικού ζητήματος, κυρίως από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους διεθνείς οργανισμούς.

4.  Να παρατηρείται το τουρκικό κράτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με τις συνεχιζόμενες βίαιες και καταπιεστικές πολιτικές εναντίον του Κουρδικού λαού, και να παγώσει η ένταξη της Τουρκίας αν αυτή δεν αναλάβει ενέργειες προς μια αλλαγή πολιτικής.

5.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να εγκαταλείψουν τη μέχρι σήμερα στάση τους, δηλαδή την υποστήριξη της τουρκικής πολιτικής άρνησης και βίας. Να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Ως πρώτο βήμα γι' αυτό πρέπει να είναι η αφαίρεση του απελευθερωτικού Κουρδικού κινήματος από το κατάλογο των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές, και στον οποίο κατάλογο έχει μπει άδικα.

6.  Λύση του Κουρδικού ζητήματος μέσω μιας δημοκρατικής και πολιτικής οδού, επείγουσα δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο Οτσαλάν να διεξάγει πολιτική, και η συμμετοχή των διεθνών οργανισμών και θεσμών στην επίτευξη αυτού του στόχου.

7.  Ενεργός συνεργασία και υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης και των διεθνών οργανισμών στον αγώνα του Κουρδικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη.

Ο Κουρδικός λαός κραυγάζει: Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι στη χώρα μας, όπως όλοι οι άλλοι λαοί. Ζητούμε να ακουστεί η φωνή μας.

Περαιτέρω πληροφορίες :

http://kurdishfreedom.wordpress.com/

http://www.freedom-for-ocalan.com/

http://www.firatnews.eu/

Λευκωσία  12.4.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου